Tgrt Haber

Çip krizi otomobil devini vurdu: Jaguar Land Rover'da büyük kayıp

01 Şubat 2022 12:19 - Güncelleme : 01 Şubat 2022 22:49
Çip krizi otomobil devini vurdu: Jaguar Land Rover'da büyük kayıp
otomobil,,jaguar land rover,,range rover,

Otomobil üreticisi Jaguar Land Rover (JLR), küresel çip krizi nedeniyle 2021'in son üç ayında 12 milyon dolar kaybetti. İngiltere merkezli şirket son çeyrekte 80.126 araç satarak önceki yıla göre yüzde 37.6 düşüş gördü.

Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji ve otomobil şirketleri yarı iletken çip sıkıntısıyla mücadele ediyor. Jaguar Land Rover da büyük bir darbe aldı. Ancak üretimde büyük bir düşüşe rağmen, önceki çeyreğe göre yüzde 22 artışla 4,7 milyar sterlin gelir elde ettiğini açıkladı. 

JLR'nin CEO'su Thierry Bolloré, "Yarı iletken tedarikleri bu çeyrekte satışları kısıtlamaya devam ederken, ürünlerimiz için araçlarımızın arzu edilirliğinin altını çizen çok güçlü bir talep görmeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu. 

Bununla birlikte, şirket, çip sıkıntısının bu yıl boyunca devam etmesini beklerken, arzın kademeli olarak iyileşeceğini düşünüyor. JLR ayrıca, yeni Range Rover'a olan güçlü talep nedeniyle sipariş defterinin yaklaşık 155 bin araçla yeni bir rekor seviyeye ulaştığını söyledi.

ÇİP ÜRETİMİ AKSIYOR

Çipler, dokunmatik ekran kontrolleri, otomatik acil durum frenleri, geri vites kameraları, yakıt verimliliği ekipmanı ve hava yastığı açma sistemleri gibi bunlara dayanan bir dizi özellikle birlikte, modern otomobiller için hayati öneme sahip.

Çip krizi otomobil devini vurdu: Jaguar Land Rover'da büyük kayıp

Endüstri verilerine göre, İngiltere’de otomobil üretimi geçtiğimiz yıl 1965'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği (SMMT), 2021'de 860 binden daha az yeni otomobilin üretildiğini açıkladı. 

2021’de üretim, 2020'ye göre yüzde 6,7 ve pandemi öncesi seviyesinin tam yüzde 34 altındaydı. SMMT, büyük ölçüde küresel bir mikroçip sıkıntısı ve koronavirüs pandemisinin neden olduğu aksama nedeniyle rakamların iç karartıcı olduğunu söyledi.

Tedarik zinciri kesintileri, COVID-19 kısıtlamaları ve artan hammadde fiyatlarının yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri de çip sıkıntısından etkilendi. Toyota, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW ve Renault gibi motor endüstrisi devlerinin tümü, yeterli yarı iletkeni güvence altına almak için son aylarda üretimi kısmak zorunda kaldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...