Tgrt Haber

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden korkutan uyarı: El Niño sıcaklıkları geliyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: The Verge
17 May 2023 14:21 - Güncelleme : 17 May 2023 14:23
Dünya Meteoroloji Örgütü’nden korkutan uyarı: El Niño sıcaklıkları geliyor
el nino,iklim değişikliği,küresel ısınma

İklim krizi ve küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar her yıl artarken, Dünya Meteoroloji Örgütü El Niño sıcaklıklarının yolda olduğunu duyurdu.

Dünya, iklim krizi ve günden güne artan küresel ısınma nedeniyle risk altında. Ama sadece bu kadarıyla sınırlı kalmayacak gibi. Zira Dünya Meteoroloji Örgütü korkutan sıcaklıkların yolda olduğu, buna karşı dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) önümüzdeki beş yılın bunaltıcı sıcaklıklarla geçeceğine ilişkin kesin uyarıda bulundu. Bu sıcaklık ise , El Niño olarak bilinen bir hava modeli. Bu yılın sonlarında ortaya çıkması bekleniyor ve geldiğini de bariz şekilde hissettirecek.

EL NİNO SICAKLIKLARI KASIP KAVURACAK

The Verge’ün haberine göre WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas bugün bir basın açıklamasında, El Niño ve iklim değişikliğinden gelen bu bire iki yumruğun "küresel sıcaklıkları bilinmeyen bir bölgeye itmesinin beklendiğini" ifade etti. "Bunun sağlık, gıda güvenliği, su yönetimi ve çevre için geniş kapsamlı sonuçları olacak. Hazırlıklı olmamız gerekiyor’’ diyerek uyarıda bulundu.

WMO tarafından paylaşılan rapora göre önümüzdeki beş yıl içerisinde, bugüne kadarki en sıcak mevsim yaşanacak.

El Niño sıcaklıkları, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve küresel iklim üzerinde önemli etkileri olan bir olaydır. El Niño, Pasifik Okyanusu'nun doğu ve orta kesimlerinde yüzey sıcaklığının normalden yaklaşık 0.5°C veya daha fazla artmasıdır. Bu sıcaklık artışı, okyanus akıntılarını, atmosfer basıncını ve rüzgar sistemlerini değiştirir. El Niño olayları genellikle 2 ila 7 yılda bir ortaya çıkar ve 9 ila 12 ay kadar sürebilir.         

El Niño sıcaklıklarının küresel iklim üzerindeki etkileri şunlardır:

- Güney Amerika'nın batı kıyısında kuraklık ve yangın riski artar.

- Avustralya, Endonezya ve Güneydoğu Asya'da aşırı yağış ve seller görülür.

- Afrika'nın doğu ve güney kısımlarında kuraklık ve açlık yaşanır.

- Kuzey Amerika'nın güneybatısında ve güneydoğusunda daha ılık ve nemli hava koşulları oluşur.

- Atlantik Okyanusu'nda tropikal fırtına ve kasırga aktivitesi azalır.

El Niño sıcaklıklarının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bazı bilim insanları, okyanus ve atmosfer arasındaki doğal bir salınım olduğunu düşünürken, bazıları ise küresel ısınmanın bir sonucu olabileceğini öne sürüyor.

Bu sıcaklıkları tahmin etmek de oldukça zor, fakat uydu verileri okyanus ölçümleri ve bilgisayar modelleri kullanılarak ölçülebilir. El Niño sıcaklıklarının insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için uyum stratejileri geliştirmek için de bazı araştırmalar yürütülüyor.

Kaynak: The Verge
Yerelleştirme: Okan Güleş

Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...