Tgrt Haber

Dünyada ilk: Yerli SİHA’lar artık havadan havaya vuracak, özel füzeler geliyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Türkiye Gazetesi
16 Ekim 2023 16:04 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 16:08
Dünyada ilk: Yerli SİHA’lar artık havadan havaya vuracak, özel füzeler geliyor
savunma sanayi,siha

Türkiye’nin yerli SİHA’ları yeni yetenekler kazanıyor. Dünya’da havadan hava havaya füze kullanılacak platform için geri sayım başladı. İşte son gelişmeler.

Türk savunması yerli ve milli projelerle önemli bir noktaya geldi. SİHA’lar operasyonel anlamda düşmana geçit vermezken, yakında çok önemli proje daha hayata geçirilecek.

TÜBİTAK -SAGE tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk havadan havaya füzeleri olan GÖKDOĞAN ile BOZDOĞAN Füzeleri için seri üretim kararı, geçtiğimiz aylarda alınmıştı. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ile BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi, sadece F-16 platformunda kullanılmayacak. Söz konusu füze için SİHA’lara yönelik bir havadan hava füzesi için de çalışmalar yapılıyor.

HAVADAN HAVA FÜZESİYLE SİHA’LARIN YETENEKLERİ ARTACAK

SavunmaSanayist.com tarafından edinilen bilgilere göre; Türk savunma sanayii sektörü, SİHA’lara yönelik havadan havaya füze entegrasyonu için bazı çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yürütülen çalışmalar kapsamında GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin hafifletilmiş versiyonlarının geliştirilmesi kararlaştırıldı

Dünyada ilk: Yerli SİHA’lar artık havadan havaya vuracak, özel füzeler geliyor

SİHA’lara özel GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füze konfigürasyonlarının geliştirme faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben, entegrasyon faaliyetlerine başlanılacak.

Bunun yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Radar MURAD da AKINCI TİHA’ya kısa süre önce test amaçlı entegre edildi. Testlerin tamamlanmasına müteakiben AKINCI, MURAD AESA Radarı ile tespit ettiği hava hedeflerine GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri ile angaje olabilecek.

Öte yandan Türkiye Gazetesi’ne göre, dünya genelinde, havadan havaya füze kullanma kabiliyetine sahip bir SİHA platformu yok. ABD, kısa süre önce MQ-9 Reaper SİHA üzerinden AIM-9 Sidewinder (BOZDOĞAN muadili) Hava Hava Füzesi’nin test atışını gerçekleştirdi. İşte Türkiye’de bu gelişmeyle birlikte adını tüm dünyaya duyuracak.



Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...