Tgrt Haber

İnternette çocukların ne yaşadığını aileler bilmiyor

04 Şubat 2022 17:16 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 17:36
İnternette çocukların ne yaşadığını aileler bilmiyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Türkiye'deki Çocukların ve Ebeveynlerin Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanım Deneyim ve Alışkanlıkları" başlıklı çalışmasını yayımladı. Araştırma bulguları, ebeveynlerin, çocuklarının internette yaşadığı sorunlardan habersiz olduğunu ortaya çıkardı.

BTK'nıngeçtiğimiz yıl Türkiye'deki çocukları ve ebeveynlerini kapsayan çalışmasının sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı, Atatürk Üniversitesi, Erzincan Binali Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmada 9-16 yaş grubu öğrencilere 21, ebeveynlerine ise 23 soru soruldu. 24 ilde yapılan araştırmaya, bin 111 öğrenci ve öğrencilerin velileri katıldı.

ÇOCUKLAR KİŞİSEL VERİLERİNİ KORUYAMIYOR

Araştırma sonucuna göre, çocuklar eskiye oranla daha çok akıllı cihazla internete bağlanıyor. Okullarındaki bilgisayarları ise eskiye oranla daha az kullanıyorlar. Bununla birlikte, yaş ve internet kullanım düzeyi arttıkça internet becerilerinin de arttığı görüldü.

İnternette çocukların ne yaşadığını aileler bilmiyor

Araştırmacılar, çocukların büyük bir kesiminin interneti eğitim amaçlı kullandığını, video paylaşma ve içerik üretme amacıyla kullananların ise düşük bir oranda olduğunu açıkladı. Ancak internet ve genel olarak dijital becerilerin artmasına karşılık, gizlilik, kişisel verileri koruma, herhangi bir problem karşısında uygun mecralara başvurma gibi hususlarda çocuklar yeterince beceriye sahip değil.

Çalışmaya göre, az bir farkla da olsa erkek çocuklarının daha riskli davranışlarda bulunduğu ancak kızlarla aralarında oransal olarak çok büyük bir fark olmadığı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, 15-16 yaşlarındaki çocuklar, diğer yaş gruplarına göre daha fazla internet riskleri ile karşı karşıya. Ayrıca kız çocukları kendilerini rahatsız eden kişileri engelleme, gizlilik ayarlarını değiştirme ve sorunu çevrimiçi bildirme gibi çözümleri, erkeklerden daha fazla kullanıyor.

Araştırmacılar, küçük yaşlardaki çocuklar içeriklere yönelik risklerle daha çok karşılaşırken, büyük yaş grupları daha çok sosyal medyanın da etkisi ile kişilerarası problemlerle karşılaşıyor.

Ebeveyn tarafında ise, anneler çocuklarına destek olma konusunda kendilerine, babalardan daha fazla güveniyor. Ancak araştırmanın sonuçlarına göre, ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuklarının internette yaşadığı sorunlarından haberdar değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...