Tgrt Haber

Facebook, ilk kez aktif kullanıcı sayısının düştüğünü gördü

03 Şubat 2022 10:51 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 13:25
Facebook, ilk kez aktif kullanıcı sayısının düştüğünü gördü

Sosyal medya devi Facebook, 18 yıllık tarihinde ilk kez günlük aktif kullanıcı sayısının düştüğünü gördü. Ayrıca TikTok ve YouTube rekabeti karşısında gelir artışı yavaşladı ve reklamverenler de Facebook’a daha az ödeme yaptı.

Facebook'un ana şirketi Meta Networks, günlük aktif kullanıcı sayısının Aralık ayının sonuna kadarki üç ayda bir önceki çeyrekte 1 milyar 930 bine kıyasla 1 milyar 929 bine düştüğünü açıkladı.

Meta'nın hisseleri New York'ta mesai sonrası işlemlerde yüzde 20'den fazla değer kaybetti. Meta'nın hisse fiyatındaki düşüş, şirketin borsa değerini yaklaşık 200 milyar dolar eritti. Twitter, Snap ve Pinterest dahil olmak üzere diğer sosyal medya platformlarındaki hisseler de uzun vadeli işlemlerde keskin bir düşüş yaşadı.

FACEBOOK, GENÇLERE YETİŞEMİYOR

CEO Mark Zuckerberg, özellikle genç kullanıcıların rakip sosyal medya platformlarına yöneldiği için şirketin satış büyümesinin zarar gördüğünü söyledi. Google'dan sonra dünyanın en büyük ikinci dijital reklam platformuna sahip Meta, Apple'ın işletim sistemindeki gizlilik değişikliklerinden de etkilendiğini belirtti.

Facebook, ilk kez aktif kullanıcı sayısının düştüğünü gördü

Apple, çerezlerdeki bir değişiklik ile özellikle reklamverenlerin kullanıcıların verilerine ulaşmasını önleyen bir politika çizmişti. Meta'nın baş finans sorumlusu David Wehner'e göre, bu gizlilik değişikliği, markaların Facebook ve Instagram'daki kullanıcıya özel reklamlar çıkarmasını zorlaştırdı. Bu da Meta için yaklaşık 10 milyar dolarlık zarara neden oldu.

Meta'nın büyük kısmı reklam satışlarından gelen toplam geliri, bu dönemde 33 bin 67 milyar dolara yükseldi ve piyasa tahminlerini kıl payı geçti. Ancak analistler, önümüzdeki çeyrekte 27 milyar ila 29 milyar dolar gelir öngörüyor.

Facebook, ilk kez aktif kullanıcı sayısının düştüğünü gördü

Facebook, gençleri platforma çekmek konusunda TikTok ile rekabet edemiyor. Ancak Meta’nın açıklamasına göre zaten şirket, Instagram ve Facebook’a yaptığı yatırımlara karşın platformlardan daha az gelir elde ediyor.

Buna karşılık, Meta, metaverse (sanal evren) çalışmalarına ağırlık vereceğini ve bu alandaki yatırımlarını artıracağını açıklamıştı. Ancak bu noktada da endişeler var. Zira metaverse kavramı dahi herkes için yeterince anlaşılır değil iken, Meta’nın metaverse’e ulaşması şu anda pek mümkün görünmüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...