Tgrt Haber

Google'ın eski mühendisi tutuklandı! 'Çin'e ajanlık yapıyordu'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Business Insider
07 Mart 2024 10:43 - Güncelleme : 07 Mart 2024 10:44
Google'ın eski mühendisi tutuklandı! 'Çin'e ajanlık yapıyordu'

Google'da 2019 yılında işe başlayan bir mühendis, şirketin yapay zeka teknolojilerine ait gizli bilgileri Çinli teknoloji şirketlerine aktardığı suçlamasıyla tutuklandı.

Google'da 2019 yılında çalışmaya başlayan bir mühendis, şirketin yapay zeka teknolojilerine ait gizli bilgileri Çin'deki teknoloji şirketlerine aktardığı suçlamasıyla karşı karşıya.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan iddianamede, Leon Ding olarak da bilinen Linwei Ding, dört kez ticari sır hırsızlığıyla suçlandı. Yetkililer Ding'in çarşamba günü Google'ın Silikon Vadisi'ndeki genel merkezinin yaklaşık 22 kilometre kuzeydoğusundaki bir yerde tutuklandığını söyledi.

"500'DEN FAZLA DOSYAYI ÇALDI"

İddianamede 38 yaşındaki Ding'in, Google'ın şu anda dünyayı kasıp kavuran güçlü yapay zeka modellerinin yapı taşları olan "yapay zeka veri merkezi donanımı ve yazılımı" hakkındaki bilgilerinin ayrıntılarını içeren 500'den fazla dosyayı çaldığı yazıyor.

Ayrıca Google'daki patronlarının haberi olmadan Çin'de gizli bir girişim kurduğu ve hatta şirketinin Çin'de gizlice çalıştığını öğrenmemesi için ABD'deki Google ofislerinde kendisinin yerine bir meslektaşına imza attırdığı belirtiliyor.

GOOGLE'DAN FBI'A TEŞEKKÜR

Google'dan José Castañeda, Business Insider'a yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Gizli ticari bilgilerimizin ve ticari sırlarımızın çalınmasını önlemek için sıkı önlemler alıyoruz. Bir soruşturmanın ardından bu çalışanın çok sayıda belgeyi çaldığını tespit ettik ve durumu hızla kolluk kuvvetlerine ilettik. Bilgilerimizin korunmasına yardımcı olduğu için FBI'a minnettarız ve onlarla yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz."

GOOGLE'IN GİZLİ BİLGİLERİNE ERİŞEBİLİYORDU

İddianamede, Newark'ta yaşayan ve Çin vatandaşı olan Ding'in Google'a 2019 yılında yazılım mühendisi olarak katıldığı belirtildi. Görevi, Google'ın süper bilgi işlem veri merkezlerinde kullanılan yazılımları geliştirmekti.

Aynı zamanda "Ding'in iş sorumlulukları nedeniyle, donanım altyapısı, yazılım platformu ve bunların desteklediği yapay zeka modelleri ve uygulamalarıyla ilgili Google Gizli Bilgilerine erişme yetkisi verildi." ifadeleri kullanıldı.

Ding'in Mayıs 2022 tarihinde Google'ın gizli bilgilerini kendi özel Google Cloud hesabına yüklemeye başladığı iddia edildi. Ayrıca Haziran 2022 tarihli bir e-postada, Çin merkezli bir teknoloji şirketinin CEO'sunun Ding'e ayda 14.800 dolar maaşla CTO rolünü teklif ettiğinin anlaşıldığı bildirildi.

Kaynak: Business Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...