Tgrt Haber

Dünya gözünü Türk SİHA'larına dikti: Ukrayna'nın elinde kaç Bayraktar TB2 var?

24 Şubat 2022 10:52 - Güncelleme : 26 Şubat 2022 17:22
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde 12 adet Bayraktar TB2 SİHA bulunduğu açıklanmıştı.

Vladimir Putin'in emriyle Rusya Ukrayna savaşını başlattı. Ukrayna birlikleriyle saldırılara karşı savunmaya geçti. Rusya askerleri bölgeye akın akın ilerlerken Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları merak konusu oldu. Ukrayna, Türkiye’den satın aldığı TB2 SİHA’ları Rusya’ya karşı kullanıyor mu? Ukrayna'da kaç adet SİHA var? İşte detaylar...

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde 12 adet Bayraktar TB2 SİHA bulunduğu açıklanmıştı.

Haftalardır gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna krizinde korkulan oldu. Vladimir Putin Rus birlikleri Ukrayna sınırını geçti, bombardıman başladı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ve gerilim hattının merkezi Donbask bölgesinde Rusya bombardımanı sonrası siyah dumanlar gökyüzünü kapladı.

Ukrayna’dan da 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterinin düşürüldüğü açıklaması gelmiş ve Rusya hemen ardından açıklama yaparak olayı yalanlamıştı. Peki, son yıllarda askeri teknoloji konusunda Türkiye’nin iyi bir partneri olan Ukrayna’nın elinde kaç adet SİHA var?

UKRAYNA, 12 ADET TB2 TESLİM ALDI

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) birçok ülkenin yanı sıra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin de ilgi odağı olmuştu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türk SİHA’ları için ilk adımlarını 2019 yılında attı. İlk olarak, toplamda 6 adet Bayraktar TB2 ve 3 adet yer kontrol istasyonu satın aldılar. Ardından Ukrayna Deniz Kuvvetleri de bir hamle yaparak, 5 Bayraktar TB2 alımı için anlaştı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Temmuz ve Kasım 2021’de uçakları satın aldı.

Geçtiğimiz yaz aylarında göreve gelen Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi, Azerbaycanlı haber ajansı Report’a verdiği röportajda, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde 12 adet Bayraktar TB2 SİHA bulunduğunu söylemişti.

YÜKSEK TEKNOLOJİYE İHTİYAÇLARI VAR

BBC’nin geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir habere göre, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar Türk SİHA’larından oldukça korkuyor. Ayrılıkçılar, Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı Bayraktar TB-2’lerin kendileri için tehlikeli olabileceğini açıklamıştı.

TB2’lere karşı yüksek teknolojiye ihtiyaç duyduklarını söylemişlerdi. Bunun yanı sıra şu anda Türk SİHA'larının Ukrayna’daki çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığına dair net bir bilgi yok. Ancak Ekim 2021’de Ukrayna ordusu, Türkiye’den satın aldığı bir SİHA ile ayrılıkçılara ait bir D-30 topunu imha ettiğini duyurmuştu.

ALMAN MEDYASI AÇIKLAMIŞTI

Alman medyası, Türkiye'den satın alınan Bayraktar TB2 SİHA'larının Ukrayna'nın Rus işgaline karşı tek şansı olduğunu ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...