Tgrt Haber

Küresel ısınma alarmı: Grönland'da 4 bin 700 gigaton buzul eridi

07 Şubat 2022 10:37
Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle buzullar hızla eriyor. (Foto: Torsten Blackwood - Pool)

Küresel ısınma etkisini hissettirmeye devam ederken, Grönland buzullarının eridiğine yönelik yeni bir çalışma yayımlandı. Bilim insanları, Grönland’ın buz tabakasının son yirmi yılda 4 bin 700 gigaton eridiğini açıkladı.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle buzullar hızla eriyor. (Foto: Torsten Blackwood - Pool)

Bilim insanları, Nisan 2002 - Ağustos 2021 arasında GRACE isimli uydulardan topladıkları verilerin ışığında bir çalışma yaptı. Danimarkalı araştırmacılar, Kuzey Kutbunda yer alan Grönland hakkında çarpıcı ve acı bir gerçeği açıkladı.

Çalışmaya göre, Grönland’ın buz tabakası son yirmi yılda 4 bin 700 gigaton buz kaybetti. Araştırmacılar, bu ölçekte buz kaybının sadece 2002'den bu yana küresel deniz seviyesini 1.2 santimetre yükselttiğini belirtti. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü, Ulusal Uzay Enstitüsü ve Danimarka Jeolojik Araştırması ve Grönland'ın Polar Portal web sitesi aracılığıyla yapılan çalışma büyük ses getirdi.

BAZI BÖLGELERDEKİ KAYIP DAHA FAZLA

Bilim insanları, bulgularını açıkladı: "Veriler, buz kaybının çoğunun buz tabakasının kenarında meydana geldiğini gösteriyor. Bağımsız gözlemler ayrıca buzun inceldiğini, buzul cephelerinin fiyortlarda ve karada geri çekildiğini ve buzun yüzeyinden daha büyük bir erime derecesi olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, GRACE uyduları buz tabakasının orta bölgesindeki buz kütlesinde küçük bir artış olduğunu gösteriyor. Diğer ölçümler, bunun yağış/kar yağışındaki küçük bir artıştan kaynaklandığına ışık tutuyor.” dedi. 

Küresel ısınma alarmı: Grönland'da 4 bin 700 gigaton buzul eridi

NASA araştırmacılarına göre, buz kaybı özellikle yeraltı sularının ısınmasının buzulların erimesini hızlandırdığı Batı Grönland kıyılarında daha şiddetliydi. NASA, iklim değişikliğinin tetiklediği deniz seviyesinin yükselmesinin başlıca nedenleri arasında, Grönland ve Antarktika buzullarının erimesini gösteriyor.

Bu arada, bu buzul kütlelerinin dünyadaki toplam tatlı su rezervlerinin yaklaşık yüzde 99'una karşılık geldiği düşünülmektedir. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi, Antarktika buz tabakasının tamamen erimesiyle küresel deniz seviyelerinin 60 metre kadar yükseleceğini açıkladı. Ayrıca Grönland'ın buz tabakası erirse küresel deniz seviyelerini 7,4 metre kadar artırabilir.

MİLYONLARCA İNSAN SULAR ALTINDA KALABİLİR

Aslında Nature dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir çalışmada bilim insanları, mevcut ısınma seviyeleri altında Grönland'ın yüzyılın sonunda küresel deniz seviyesinin yükselmesine yaklaşık 7-13 santimetre katkıda bulunacağını hesapladı.

2019 tarihli çalışmanın yazarı Leeds Üniversitesi iklim bilimcisi Andrew Shepherd, “Küresel deniz seviyesindeki her santimetre artışı gezegenin etrafında 6 milyon insanın daha kıyı taşkınlarına maruz kalması demek” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, mevcut eğilimlere göre, Grönland'daki buzulların erimesi, yüzyılın sonuna kadar her yıl 100 milyon insanın sular altında kalmasına neden olacak. Mevcut çalışmanın tüm bulguları Polar Portal web sitesinde yayımlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...