Tgrt Haber

İlk kez polisler NFT'lere el koydu

15 Şubat 2022 10:37 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 10:47
2014 yılından beri NFT'lerin yükselişi artıyor.

İngiltere vergi dairesi, 250 sahte şirketin dahil olduğu şüpheli bir KDV dolandırıcılığı planı üzerine harekete geçti. Soruşturmada polisler, üç takas edilemez jeton’a (NFT) el koydu.

2014 yılından beri NFT'lerin yükselişi artıyor.

Birleşik Krallık HM Gelir ve Gümrük İdaresi (HMRC), NFT eserlere el koyduğunu ve 1.4 milyon sterlinlik dolandırıcılık planı üzerine üç kişiyi tutukladığını açıkladı. Bu olay ile ilk kez Birleşik Krallık polisi NFT'ye el koydu.

Peki, NFT nedir? İlk olarak 2014 yılında ortaya çıkan NFT'ler, kripto veya geleneksel para birimleri ile alınıp satılabilen ancak somut (elle tutulur) bir formatta olmayan dijital varlıklardır. Daha çok ‘sanal sanat eseri’ olarak da tanımlanıyor.

NFT HAMLESİ DOLANDIRICILARIN GÖZÜNÜ KORKUTTU

Vergi dairesinin ekonomik suçlar müdür yardımcısı Nick Sharp, NFT'ye el konulmasını “HMRC'den para gizlemek için kripto varlıkları kullanabileceklerini düşünen herkese bir uyarı” olarak gösterdi.

HMRC, henüz değeri belirlenmemiş üç NFT’ye ve yaklaşık 5.000 sterlin değerindeki diğer kripto varlıklarına el konulması için bir mahkeme emri çıkardı. HMRC, şüphelilerin "sahte ve çalıntı kimlikler de dahil olmak üzere kimliklerini gizlemeye çalışmak için gelişmiş yöntemler" kullandıkları belirtti.

Siber güvenlik firması ESET'in danışmanlarından Jake Moore, el koymanın polisin siber suç tehdidine hızla uyum sağladığını ve kanun yaptırımlarından kaçınmak için tasarlanmış dijital varlıklara nasıl el koyacağını gösterdiğini söyledi.

NFT pazarı geçen yıl tahmini olarak 22 milyar dolara yükseldi. DappRadar'ın verilerine göre, şimdiye kadar yayınlanan en pahalı 100 NFT, taban piyasa değerinin 16.7 milyar dolarını kapsıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...