Tgrt Haber

LinkedIn'de herkesin düşündüğünün aksine az bağlantı daha çok iş demek! Araştırmadan ilginç sonuç

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: NYP, Science
29 Eylül 2022 14:44 - Güncelleme : 29 Eylül 2022 15:54
LinkedIn'de herkesin düşündüğünün aksine az bağlantı daha çok iş demek! Araştırmadan ilginç sonuç
linkedIn,iş

Son zamanların en popüler iş bulma platformu LinkedIn kullanıcıları üzerinde gizli bir araştırma yürüttü ve araştırmadan ilginç bir sonuç çıktı. Genel kanı haline gelen ''Daha çok bağlantı daha çok iş'' yanlış çıktı. 

LinkedIn'in kullanıcılar üzerinde yürüttüğü gizli bir araştırma, iş aramak için insanlar daha az bağlantılara sahip olmanın daha faydalı olduğunu ortaya koydu. Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, sadece 10 bağlantıya sahip olan kişiler iş ararken 20'den fazla bağlantısı olanlara göre daha üretken çıktı. Hatta uzak bağlantılarından daha fazla tavsiye alan kişilerin, güçlü bağlantıları tarafından tavsiye edilenlerden daha fazla iş bulma olasılığı vardı. LinkedIn araştırmacısı Karthik Rajkumar, New York Times'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Nispeten zayıf bağlantıların, insanların yeni iş bulmalarına yardımcı olmak için en iyi seçenek olduğunu ve daha güçlü bağlantılardan çok daha fazlasını sağladığını gördük.''

LinkedIn'de herkesin düşündüğünün aksine az bağlantı daha çok iş demek! Araştırmadan ilginç sonuç

ARAŞTIRMA TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

LinkedIn bu araştırma için algoritmasını 'Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler' sekmesinde kullanıcılara kaç tane güçlü ve zayıf bağlantı önerdiği rastgele gösterecek şekilde değiştirdi. Testlerin ilk serisi 2015'te 4 milyon, 2019'daki ikinci seride ise 16 milyon kullanıcı üzerinde gerçekleştirildi. Ayrıca A/B testi olarak sınıflandırılan bu test ürünün kullanımı, kullanıcıların test edildiklerini muhtemelen bilmedikleri için etik soruları gündeme getirdi. 

Bilgisayar bilimleri doçenti ve Marquette Üniversitesi Veri, Etik ve Toplum Merkezi Direktörü Michael Zimmer, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bulgular, bazı kullanıcıların iş fırsatlarına daha iyi erişebildiğini veya iş fırsatlarına erişimde kayda değer bir fark olduğunu gösteriyor. Bunlar, bu tür büyük veri araştırmalarına katılmanın etiğini düşündüğümüzde göz önünde bulundurulması gereken uzun vadeli sonuçlar.''

LinkedIn, testin şirketinin kullanıcı sözleşmesine, gizlilik politikasına ve üye ayarlarına uyduğunu söyledi fakat birçok kullanıcı, internet sitelerini kullanırken uzun ve karmaşık dille yazılmış hüküm ve koşulları okumuyor. Bir sözcü, "Kullanıcı sözleşmemizin araştırmalarımız bölümü aracılığıyla üyelerimize karşı şeffaflık sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: NYP, Science
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...