Tgrt Haber

Mars'ta ilk: Atmosfer yemyeşil oldu, bilim insanları nedenini açıkladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com
17 Kasım 2023 11:40 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 19:28
Fotoğraf: Avrupa Uzay Ajansı
mars,uzay

Avrupa Uzay Ajansı'na ait TGO adlı uzay aracı, Mars'ın atmosferinin 50 kilometre yükseğinde, gezegenin ince atmosferinde yeşil bir parıltı tespit etti.

Fotoğraf: Avrupa Uzay Ajansı

Mars'ın atmosferinde esrarengiz bir olay gerçekleşti. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) adlı uzay aracı tarafından yapılan gözlemlerde Kızıl Gezegen'in gökyüzünde gece boyunca yeşil bir ışıltı tespit edildi.

Geceleyin parlayan yeşil ışıltının Mars'ın atmosferinde özellikle de kutup bölgelerinde görüldüğü bildirildi. Bilim insanları bu olayın, gelecekteki Mars keşifçileri için gece görüşünü artırıcı bir ışık kaynağı sağlayabileceğine inanıyor.

OKSİJENİN GÜNEŞ IŞIĞIYLA ETKİLEŞİMİYLE OLUŞTU

Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre yeşil ışıltı, 50 kilometre yükseklikte, gezegenin ince atmosferinde görüldü. Araştırmacılar, bu etkileyici gökyüzü olayının, Mars'ın atmosferindeki oksijenin güneş ışığı ile etkileşimi sonucu ortaya çıktığını düşündüklerini belirtti.

ESA'nın açıklamasında, "gece parıltısı" olarak da anılan olayın, iki oksijen atomunun birleşerek gezegen yüzeyinden yaklaşık 50 km yukarıda bir oksijen molekülü oluşturmasıyla meydana geldiği belirtildi.

Mars'ın atmosferindeki karbondioksit molekülleri, Güneş enerjisinin etkisiyle parçalara ayrıldı. Rüzgarın da etkisiyle Kızıl Gezegen'in gece tarafına sürüklendiler. Bu birleşme sırasında ortaya çıkan enerji, atmosferde belirgin bir yeşil ışıltıya neden oldu.

BİLİM İNSANLARI 40 YILDIR ŞÜPHELENİYORDU

Space.com'un haberine göre bilim insanları yaklaşık 40 yıldır Mars'ta hava parıltısı olduğundan şüpheleniyorlardı, ancak ilk gözlem yalnızca on yıl önce ESA'nın Mars Express Yörünge Aracı tarafından yapıldı ve bu olay kızılötesi spektrumda tespit edildi. Daha sonra 2020'de bilim insanları bu fenomeni TGO kullanarak görünür ışıkta, gece yerine Mars'ın gün ışığında gözlemlediler.

Astronom Jean-Claude Gérard, "Kutup bölgelerindeki gece parıltısının yoğunluğu, Mars yörüngesindeki basit ve nispeten ucuz cihazların atmosferik akışları haritalayıp izleyebilmesine olanak sağlayacak kadar yüksek." açıklamasında bulundu.

Gérard, gelecekte ESA'nın gerçekleştireceği görevlerde, küresel görüntüleme için bir kamera taşıyabileceğini belirtti, "ayrıca emisyon, yeterince yoğundur. Kutup gecesinde gelecekteki astronotlar tarafından yörüngede veya Mars yüzeyinden gözlemlenebilecektir." dedi.

Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...