Tgrt Haber

Meta, 350 binin üzerinde Instagram profilini kopyalayan Türk’e dava açtı

06 Temmuz 2022 16:12 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 16:17
Meta, 350 binin üzerinde Instagram profilini kopyalayan Türk’e dava açtı
meta,Instagram

Eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta olan teknoloji devi, Instagram profillerini kopyaladığı gerekçesiyle bir Türk’e dava açtı.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Facebook, geçtiğimiz yıl adını Meta olarak değiştirdi. Bünyesinde; WhatsApp, Instagram, Facebook ve daha birçok şirketi barındıran Meta, yakın zamanda bir Türk başta olmak üzere iki farklı tarafa ayrı ayrı dava açtığını duyurdu.

Meta, bir süredir kullanıcıların verilerini toplayan üçüncü taraf şirketlere savaş açmıştı. Son olarak Zuckerberg’in şirketi; Octopus adlı bir şirkete ve Ekrem Ateş adlı bir kişiye ayrı federal davalar açtı.

BİR TÜRK VE BİR ÇİNLİ ŞİRKETE DAVA

Octopus isimli Çinli teknoloji firması, bireylere ve şirketlere veri toplama hizmetleri sunarken, insanların kendi veri toplama kampanyalarını yürütmek için kullanabilecekleri yazılımlar da satıyor.

Meta ise bu şirketin kullanıcılarının hesaplarına dair tüm verileri ve hatta kimlik doğrulama verilerini bile kopyaladığını öne sürüyor. Ayrıca şirketin kullandığı yazılım daha sonra belirli bir Octopus müşterisine bağlı her Facebook ve Instagram kullanıcısı hakkında telefon numaraları, doğum tarihleri ve diğer kişisel bilgileri de alabilme potansiyeline sahip.

Meta, 350 binin üzerinde Instagram profilini kopyalayan Türk’e dava açtı

Konuya ilişkin Meta, yaptığı açıklamada; “Octopus gibi şirketler, kimi hedeflediklerine ve hangi amaçla bu verileri kazıdıklarına bakılmaksızın veri sunan endüstrinin bir parçası. Bu endüstri, verilerin klonlanmasını ve başka platformlarda kullanılmasını, verilere hiçbir şekilde sahip olmayacak bireyler ve şirketler için kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

350 BİN HESABI KLONLADI

Çinli firmanın yanı sıra Meta, aynı zamanda Ekrem Ateş isimli bir Türk vatandaşına da dava açtı. 350 binin üzerinde Instagram kullanıcısından bilgi toplamak için otomatik Instagram hesabı kullanan Türk,  iddiaya göre çaldığı verileri kişilerin izni olmadan bir dizi klon sitede yayınladığını öne sürdü. Meta ayrıca, Ekrem Ateş için 2021 başından bu yana icra işlemi gerçekleştirdiğini de vurguladı.

 

Kaynak: Meta
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...