Tgrt Haber

Microsoft, milyarlarca dolarlık vergi cezasıyla karşı karşıya: İtiraz edilecek

12 Ekim 2023 16:31 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 16:33
Microsoft, milyarlarca dolarlık vergi cezasıyla karşı karşıya: İtiraz edilecek
microsoft,abd,vergi

Teknoloji devi Microsoft’un, 2004-2013 yılları için 28.9 milyar dolarlık vergi ödemesi yapmasına karar verildi. Ancak firma bunu ödememek için diretiyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin sık sık para cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını görmüşsünüzdür. Yıllardır bu şirketler ülkelere göre farklı kâr bildirimi yapıyor. Bu nedenle vergiden de tasarruf etmiş olunuyor.

Benzer bir durumun Microsoft cephesinde de yapıldığı tespit edildi. 2004-2013 yılları arasında kaçırılan vergi için şirkete 29 milyar dolarlık ek vergi cezası çıkarıldı.

MİCROSOFT, 29 MİLYAR DOLARLIK VERGİ CEZASINA İTİRAZ EDECEK

BBC’nin aktardığına göre Microsoft, vergileri zamanında ve kuralına uygun şekilde ödediğini iddia etti. Ancak İç Gelir Servisi, firmanın 2004-2013 arasında vergiden tasarruf ettiğini tespit etti.

Teknoloji devleri, vergi yüklerini en aza indirmek için yüksek vergili ülkelerde daha düşük, düşük vergili yargı bölgelerinde ise daha yüksek kârlar bildiriyor. Bu nedenle menkul kıymet başvurunda Microsoft’ta, 28.9 milyar dolarlık ek vergi ile ceza ödemesi emrinin geldiğini söyledi.

Ancak teknoloji devi "her zaman IRS'nin kurallarına uyuyoruz ve ABD ile dünya genelinde borçlu olduğumuz vergileri ödedik’’ diyor. 

Microsoft’un iddiasına göre denetim sonrasında borçlu olunan vergilerin, eski Başkan Donald Trump tarafından kabul edilen vergi yasalarına dayanarak 10 milyar dolara kadar azaltılmasından kaynaklandığı düşünülüyor. 

Amazon ve Facebook gibi diğer Amerikan teknoloji firmaları da daha fazla vergi ödemeleri için benzer çağrılarla karşı karşıya kaldı. Tıpkı bu teknoloji devleri gibi Microsoft’ta radara takıldı. Ancak 29 milyar dolarlık bu cezayı ödemek istemeyen teknoloji şirketi, itiraz ederek davanın takipçisi olacaklarını bildirdi.

Kaynak: BBC
Derleme: Tgrt haber



Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...