Tgrt Haber

Gökbilimcilerden tarihi keşif: Mini Neptünler süper Dünyalara dönüşebilir

05 Şubat 2022 10:54 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 13:17
Gökbilimcilerden tarihi keşif: Mini Neptünler süper Dünyalara dönüşebilir

Bilim insanları, kabarık atmosferlerini kaybeden mini Neptün gezegenleri keşfetti. Araştırmacılar, bu gezegenlerin süper Dünyalara dönüşebileceğini düşünüyor.

Caltech Üniversitesi araştırmacıları, 103 ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI 560 adlı yıldız sistemindeki iki mini Neptün gezegeninden birini incelemek için Hawaii'deki Maunakea'nın tepesinde yer alan W. M. Keck Gözlemevini kullandı. Ayrıca gökbilimciler, 73 ışık yılı uzaklıktaki HD 63433 yörüngesinde dönen iki mini Neptün'ü ise NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ile gözlemledi.

Araştırmacılar, atmosferik gazın TOI 560'taki TOI 560.01 olarak adlandırılan en içteki mini Neptün'den ve HD 63433'teki HD 63433 c olarak adlandırılan en dıştaki mini Neptün'den kaçtığını buldu. Ekip, bu mini Neptünlerin süper Dünyalara dönüşebileceğini söyledi.

Araştırmacılar, The Astronomical Journal'da iki ayrı makale yayımlayarak yeni keşiflerini duyurdu. 

MİNİ NEPTÜNLERDE ŞAŞIRTAN BULGULAR

AA'nın haberine göre, çalışmaların baş yazarı Caltech'te yüksek lisans öğrencisi Michael Zhang, "Gökbilimcilerin çoğu genç, küçük mini Neptünlerin buharlaşan atmosferleri olması gerektiğinden şüpheleniyordu. Ancak şimdiye kadar kimse bunu gözlemlememişti." dedi.

Gökbilimcilerden tarihi keşif: Mini Neptünler süper Dünyalara dönüşebilir

Bilim insanları, TOI 560.01 çevresindeki gazın ağırlıklı olarak yıldıza doğru kaçtığını buldu. Gezegen Bilimi Profesörü Dr. Heather Knutson, "Çoğu model gazın yıldızdan uzağa akması gerektiğini tahmin ettiğinden bu beklenmedik bir durumdu. Bu çıkışların pratikte nasıl çalıştığı hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz var." şeklinde konuştu.

Peki, öte gezegenler nedir? Güneş benzeri yıldızların yörüngesinde dönen öte gezegenler ilk olarak 1990'ların ortalarında keşfedildi. Mini Neptünler ve süper Dünyalar olarak ikiye ayrılan bu gezegenler Güneş sisteminde yer alıyor. 

Süper Dünyaların, Dünya'nın 1,6 katı büyüklüğünde, mini Neptünlerin ise Dünya'nın iki ila dört katı büyüklüğünde olduğu biliniyor.

Gezegenlerin yıldızlarından gelen radyasyon, atmosferlerinden sıyrılarak sıcak gazın kaçmasına yol açıyor.

Dış gezegen sınıfında tanımlanan mini Neptünler, Güneş sisteminin dışındaki yıldızların yörüngesinde dönüyor. Neptün gezegeninin daha küçük, daha yoğun versiyonu bu dünyalar, kalın gaz örtüleriyle çevrili büyük kayalık çekirdeklerden oluşuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...