Tgrt Haber

NASA gönüllülere Dünya'da Mars deneyimi sunacak

Editör: Burak Kaya / Kaynak: TGRT Haber
12 Nisan 2023 16:41 - Güncelleme : 12 Nisan 2023 16:59
NASA gönüllülere Dünya'da Mars deneyimi sunacak
mars,deney,yaşam,nasa

NASA, Artemis görevi dahilinde 2025 yılına dek Mars'a astronot göndermeyi amaçlıyor. Bu kapsamda Dünya'da yapay bir Mars ortamı oluşturulacak ve deneklerin Mars koşullarına fiziksel ve psikolojik olarak nasıl tepki verdiği ölçülecek.

NASA tarafından Artemis göreviyle 2025 senesine dek Ay'a ve ardından ise Mars'a astronot gönderilecek.

Bu kapsamda söz konusu tarihe dek Mars koşullarını dünyada deneyimleyebilmek amacıyla NASA yetkililerince Dünya'da Mars habitatının oluşturulacağı deney ortamları oluşturulacak ve burada deneklerin çeşitli durumlarda yapay bir Mars atmosferinde nasıl hayatta kaldığı ve yaşanacak çeşitli stresli durumlara nasıl tepkiler verdikleri gözlemlenecek.

NASA 2025'E KADAR AY VE MARS GÖREVİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

NASA, Artemis görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay'a ve daha sonra Mars'a astronot göndermenin planlarını yapıyor.

Bu zorlu görevde SpaceX, Blue Origin ve Dynetics gibi uzay şirketlerinden yardım alan NASA, kendi geliştirdiği "SLS" isimli roketiyle yolculukları güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

NASA, Dünya'da Mars habitatının oluşturulacağı ve farklı ekiplerin birer yıl katılacağı deneylerle, gelecekte yapılacak görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıracak.

NASA gönüllülere Dünya'da Mars deneyimi sunacak

GÖNÜLLÜLER MARS ORTAMINI DÜNYADA YAŞAMA İMKANI BULACAK

NASA yetkilileri, Mars habitatının dört küçük oda, bir spor salonu ve tabana serilecek kırmızı kumla oluşturulacağını, gönüllülerin bir yıl boyunca bu ortamda yaşayacağını ve böylece gelecekteki Mars görevlerinin nasıl olacağının araştırılacağını açıkladı.

Mürettebat Sağlığı ve Performansı Keşif Analoğu (CHAPEA) adı verilen üç ayrı deneyin, ABD'nin Texas eyaletindeki NASA'nın Houston tesislerinde yapılacağı kaydedildi.

Deneylerde, insanların uzun izolasyon sürelerine karşı dayanıklılığını daha iyi anlamak için deneklerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarının izleneceği belirtildi.

DENEKLERİN STRESLİ DURUMLARA NASIL TEPKİ VERDİĞİ ÖLÇÜLECEK

Araştırmacılar, deneklerin su kullanımının kısıtlanması veya ekipman arızaları gibi stresli durumlara verdiği tepkiyi de düzenli olarak test edecek.

NASA gönüllülere Dünya'da Mars deneyimi sunacak

MARS KUMULLARI ALFA'DA DÖRT GÖNÜLLÜ YAŞAYACAK 

Bu yaz başlanması planlanan ilk deneye dört gönüllünün katılacağı açıklandı.

Gönüllüler; iki banyo, bitki yetiştirmek için bir çiftlik, tıbbi gereksinimler için bir oda, boş vakitleri geçirmek için bir alan ve birkaç iş istasyonunu içeren "Mars Kumulları Alfa" adlı 160 metrekarelik bir barınakta yaşayacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...