Tgrt Haber

NASA uzay aracından nefes kesen Venüs görüntüsü

11 Şubat 2022 11:43
12 Ağustos 2018'de fırlatılan Parker Solar Probe uzay aracı, Güneş'in dış koronasını gözlemleme görevi taşıyor.

NASA, Parker Solar Probe uzay aracının ilk kez Venüs'ün görünür ışık görüntüsünü yakaladığını duyurdu. Dikkat çeken görüntülerde gezegenin kıtasal bölgeleri, ovaları ve platoları dahil olmak üzere ayırt edici yüzey özellikleri ortaya çıkıyor.

12 Ağustos 2018'de fırlatılan Parker Solar Probe uzay aracı, Güneş'in dış koronasını gözlemleme görevi taşıyor.

Yüzeyi oldukça sıcak olan Venüs, atmosfere sahip olması nedeniye Dünya'nın ikizi olarak da tanımlanıyor. Bunun yanı sıra diğer gezegenlerin aksine Güneş’in etrafında ters yönde tur atması, atmosferinde sülfürik asit bulunması ve Güneş’in yörüngesindeki tam turunu Dünya'da 225 günde tamamlaması gibi pek çok ayırt edici özelliğe sahip.

Kalın ve zehirli gazlarla dolu bulutlara sahip olduğu için Venüs'ün yüzeyi genellikle görünmüyor. Ancak NASA’nın Parker Solar Probe’u Güneş’i görüntüledikten aylar sonra Venüs’ün de benzersiz görüntülerini yakalamayı başardı.

Venüs'ün ilk WISPR kamerası ile çekilen görüntüleri, Temmuz 2020'de Parker’ın üçüncü uçuşuna başlarken kaydedildi. WISPR, güneş atmosferindeki ve rüzgardaki zayıf özellikleri görmek için tasarlandı.

VENÜS'ÜN YÜZEYİNE IŞIK TUTABİLİR

Bilim insanları, bu görüntüleri inceleyerek Venüs'ün yüzey jeolojisi, hangi minerallerin bulunabileceği ve gezegenin evrimi hakkında yeni bilgiler elde etmeyi amaçlıyor. Dünya ve Venüs arasındaki benzerlikler göz önüne alındığında, bilim insanları Venüs’ün neden ve nasıl yaşanamaz hale geldiğini anlayabilir.

NASA uzay aracından nefes kesen Venüs görüntüsü

Yeni çalışmanın başyazarı ABD Washington’daki Deniz Araştırma Laboratuvarı fizikçisi Brian Wood, "Venüs gökyüzündeki en parlak üçüncü şey. Ancak yakın zamana kadar yüzeyin neye benzediği hakkında fazla bilgimiz yoktu çünkü görüşümüz kalın bir atmosfer tarafından engelleniyordu. Nihayet yüzeyi uzaydan ilk kez görünür dalga boylarında görüyoruz.” dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı araştırmacısı ve WISPR proje bilimcisi Angelos Vourlidas, “Amaç bulutların hızını ölçmekti” dedi. Ancak WISPR, yalnızca bulutları görmek yerine, gezegenin yüzeyini de gördü ve hafif bir parıltı ortaya çıkardı.

NASA uzay aracından nefes kesen Venüs görüntüsü

Görüntüler, Venüs’ün kıtasal bölgesi Aphrodite Terra, Tellus Regio platosu ve Aino Planitia ovaları gibi Venüs yüzeyindeki özellikleri gösterdi. Yüksek rakımlı bölgeler, alçak bölgelere göre yaklaşık 47°C daha soğuk olduğundan, daha parlak ovaların ortasında koyu lekeler olarak görünüyor.

Yüzey parlamasına ek olarak, yeni görüntüler, atmosferde ışık yayan oksijen atomlarının neden olduğu gezegenin kenarında parlak bir halka gösteriyor. Hava ışıması olarak adlandırılan bu tür ışık, aynı zamanda, uzaydan ve bazen de geceleri yerden görülebildiği Dünya atmosferinde de bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...