Tgrt Haber

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu okyanusa düşürecek plan ortaya çıktı

02 Şubat 2022 15:52 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 16:33
Uluslararası Uzay İstasyonu'nu okyanusa düşürecek plan ortaya çıktı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunu (ISS) hedef alarak, Dünya'nın en uzak noktalarından birine düşürmeyi planlıyor. Pasifik Okyanusu'ndaki bu bölge aynı zamanda "uzay aracı mezarlığı" olarak da biliniyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ocak 2031’de gerçekleştirmeyi planladığı imha planını açıkladı. Ajans, uzay üssünü hedef alarak atmosferde yanmayan parçalarını Güney Pasifik Okyanusuna düşürmeyi planlıyor.

Yaklaşık olarak 445 tonluk Uluslararası Uzay İstasyonu, ‘Nemo Noktası’ olarak bilinen bölgeye düşürülecek. Buranın herhangi bir insan yerleşiminden en uzak nokta olduğu açıklandı.

ÖMRÜ BEKLENENDEN DAHA UZUN

1998'de fırlatılan uzay istasyonu, 15 yıl dayanacak şekilde tasarlandı. Ancak 2031 yılına kadar faaliyette kalırsa 30 yıldan fazla bir süre insanlara ev sahipliği yapmış olacak.

NASA, üst yapıdaki güvenlik kontrollerinin 2030'a kadar güvenli olduğunu açıkladı. Ancak her yeni yerleştirme ve sökme işlemi daha fazla ağırlığa neden oluyor ve yaşanan sızıntılar da dahil olmak üzere bazı Rus modülleriyle ilgili sorunlar artmaya başladı.

UZAY ÜSSÜ ÖZELLEŞECEK

Geçiş planının bir parçası olarak NASA, önümüzdeki on yıl içinde istasyona yeni modüllerin ekleneceğini duyurdu. Nihayetinde kendi ticari istasyonlarını sahip en az üç özel uzay üssü bulunacak. NASA, kendi tesisini işletmek yerine SpaceX gibi özel şirketlerin müşterisi olacağını söylüyor. Bunun yanı sıra, Uluslararası Uzay İstasyonu şu anda ABD, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu okyanusa düşürecek plan ortaya çıktı

NASA, yeni planı duyururken, "ISS, dünyadaki insanlara fayda sağlamak için muazzam bilimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeleri geri döndüren ve derin uzaya seyahat etme yeteneğimizi sağlayan benzersiz bir laboratuvardır" diye yazdı.

Peki, NASA’nın uzay üssünü düşürme planı nasıl işleyecek? İlk olarak, uzay istasyonunun yörünge irtifası, mevcut 408 km'lik yükseklikten yavaşça alçaltılacak. İstasyonun irtifası düştükçe, daha fazla sürüklenme olacak ve onu daha da aşağı çekerek, giderek daha yoğun bir atmosferle karşılaşacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu okyanusa düşürecek plan ortaya çıktı

Uzay istasyonu o kadar hızlı hareket edecek ki, ısınmaya ve parçalara ayrılmaya başlayacak. NASA, enkazın insanlara zarar vermesini önlemek için uzay üssünün Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Point Nemo'ya yakın ıssız bir alana çarpmasını sağlayacak. Uzay istasyonunun enkazı Point Nemo'ya yaklaşırken mühendisler, aracı son bir kez ateşleyerek denize düşürecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...