Tgrt Haber

NASA'dan büyük başarı... Mezosferin ilk görüntüsü yakalandı, araştırmacılar gözlem için toplanıyor

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
10 Aralık 2023 10:48 - Güncelleme : 10 Aralık 2023 10:50
NASA'dan büyük başarı... Mezosferin ilk görüntüsü yakalandı, araştırmacılar gözlem için toplanıyor
nasa,mezosfer

NASA'nın yeni atmosferik Dalgalar Deneyi'nin (AWE), başlamasının ardından ilk mezosfer görüntüsünü yakalandı. Bu cihaz Kasım ayında Uzay İstasyonuna kurulmuştu.

NASA, derinlemesine yaptığı uzay araştırmalarına bir yenisini daha ekledi. Ajans, Kasım ayında başladığı Atmosferik Dalgalar Deneyi (AWE)  için ilk önemli görüntüyü yakaladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu üzerine kurulu olan AWE isimli cihaz, bulunduğu konumdan mezosferin ilk net görüntüsünü kaydetti. Bu gelişme, NASA'nın hedefleri doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor. Zira araç şimdiye kadar sorunsuz ve beklendiği gibi çalışıyor.

MEZOSFERİN İLK GÖRÜNTÜSÜ YAKALANDI

AWE, Dünya'nın 54 mil (87 kilometre) üzerinde, orta üst bölgede atmosferik yerçekimi dalgalarının (AGW) küresel gözlemlerini yapıyor. Araştırmacılar bu araçlar yapılan gözlemleri analiz edebildiklerinde, Dünya'daki hava olaylarının yanı sıra atmosferin nasıl yayıldığına kadar merak edilen pek çok şeyi inceleyebilecek.

NASA'dan büyük başarı... Mezosferin ilk görüntüsü yakalandı, araştırmacılar gözlem için toplanıyor

Bu aynı zamanda AGW'nin üst atmosferdeki (yani iyonosfer-termosfer-mezosfer) geniş rolünü ve uzay havası üzerindeki etkisini anlamamıza da önemli katkıda bulunacak.

Öte yandan Space.com'un haberine göre Güneş Dinamikleri Laboratuvarı (SDL) AWE Yer Sistemleri ve Görev Operasyonları Müdürü Pedro Sevilla, Utah Eyalet Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Baş Araştırmacı Emeritus Michael Taylor ve Baş Araştırmacı Ludger Scherliess'e katılarak Uluslararası Güneş Dinamikleri Laboratuvarı'ndan iletilen AGW'yi gözlemleyecek. Yani mezosferin ilk görüntüsü bu araştırmacılar için önemli bir malzeme olacak.

Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...