Tgrt Haber

Fizikçilerden tarihi deney: Nötrinonun en küçük kütlesini hesapladılar

15 Şubat 2022 14:01 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 14:06
Nötrinonun en küçük kütlesi 0,8 elektronvoltun altında.

Bilim insanları, elektriksel yükü sıfır olan ve sıfır kütleli temel parçacık olarak bilinen "nötrino"nun en küçük kütlesini tespit etti. Hesaplanan elektron anti-nötrinonun kütlesi, bir elektronvoltun altında olarak açıklandı.

Nötrinonun en küçük kütlesi 0,8 elektronvoltun altında.

Evren, bilinen en bol parçacıklardan biriyle, nötrinolarla doludur. Parçacıkların bolluğuna rağmen, bilim insanları, madde ile zayıf bir şekilde etkileşime giren ve bu nedenle tespit edilmesi ve karakterize edilmesi zor olan nötrinolar hakkında hala çok az şey biliyor.

Nötrinoların halen en temel özelliği kütleleri bile bilinmiyor. Ancak Almanya’daki Karlsruhe Tritium Nötrino (KATRIN) deneyinde bilim insanları nötrino kütlesini doğrudan ölçmeye çalıştı. KATRIN araştırmasını sürdüren bilim insanları, helyuma dönüşen radyoaktif izotop trityumu, bir elektronu ve bir elektron anti-nötrinosunu inceledi.

KÜTLESİ 0,8 ELEKTRONVOLTUN ALTINDA 

Araştırma ekibi, parçacığın kütlesine karşı rekor kıran bir hassasiyet elde etti ve değerinin 0,8 eV'nin (1,6 × 10^–36 kg'dan daha az) altında olması gerektiğini buldu. Deneyi gerçekleştiren ekip, KATRIN'in yakında kozmolojik gözlemlerin önerdiği değerlerden çok daha düşük kütle değerlerini test edebileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, çalışmanın ayrıntılarını anlattıkları makaleyi hakemli bilimsel dergi Nature Physics’de yayımladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...