Tgrt Haber

Roscosmos duyurdu: Uzay İstasyonu’ndaki dev modülde sızıntı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
10 Ekim 2023 12:45 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 12:48
Roscosmos duyurdu: Uzay İstasyonu’ndaki dev modülde sızıntı
rusya uzay ajansı,roscosmos

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda dev bir modülü bulunan Roscosmos, Telegram’da yaptığı paylaşımda modüllerden birinde sıvı sızıntısı yaşandığını duyurdu.

NASA başta olmak üzere pek çok ülkenin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda modülleri bulunuyor. Rus Uzay Ajansı Roscosmos da  uzun zamandır ISS’de çeşitli görevler icra ediyor. 

Ancak kısa süre önce Uzay İstasyonu’nda bir sızıntı yaşandığı duyuruldu. Bu duyuru Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos tarafından yapıldı.

RUSYA’NIN MODÜLÜNDE SIVI SIZINTISI TESPİT EDİLDİ

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Roscosmos'un Telegram'da yaptığı paylaşımda, soğutma sıvısı sızıntısının, UUİ'nin Rus kontrolündeki bölümde bulunan "Nauka" modülündeki bir radyatör devresini etkilediği bildirildi.

Yine aynı paylaşımda,  modülün ana termal kontrol devresinin "normal çalıştığı" ve mürettebat ile istasyonun "tehlike altında olmadığı" bilgisi verildi. Öte yandan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Houston'daki ajans yetkililerinin, dün yerel saatle 13.00'te Nauka modülündeki "iki radyatörden birinden pullar çıktığını gözlemlediğini" aktardı.

NASA, uzay istasyonundaki mürettebatın, potansiyel sızıntı konusunda bilgilendirildiğini belirtirken, NASA astronotu Jasmin Moghbeli de pencerelerden gelen pulların varlığını doğruladı. Ancak sızıntıya ilişkin net bir değerlendirme henüz taraflardan yapılmadı. 

"Soyuz" isimli Rus uzay araçlarından birinde 2022'nin sonlarında UUİ'ye bağlıyken soğutma sıvısı sızmasının ardından Roscosmos, sorunun çözümü için yaklaşık bir yıldır çalışıyor. Rus yetkililerce yapılan ve daha sonra NASA tarafından incelenen soruşturmada, söz konusu uzay aracına küçük bir cismin çarparak sızıntıya neden olduğu belirlendiği aktarılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...