Tgrt Haber

Rusya, kargo kapsülü Progress MS-19'u uzaya fırlattı

15 Şubat 2022 13:29 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 13:38
(Foto: Roscosmos)

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Uluslararası Uzay İstasyonuna Progress MS-19 uzay aracını fırlattı. Kargo kapsülü, uzay üssüne deney ve ikmal malzemeleri taşıyor.

(Foto: Roscosmos)

Roscosmos’un açıklamasına göre, kargo kapsülü Progress MS-19, Kazakistan’da bulunan Baykonur Uzay Üssü’nden Rusya saatiyle 07.25’te uzaya fırlatıldı. Bir Soyuz roketiyle fırlatılan kargo kapsülünün 17 Şubat günü Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaşması bekleniyor.

Araçta, Rusya'nın uzay istasyonundaki faaliyetlerinde kullanılmak üzere yakıt, içme suyu, azot gibi maddeler bulunuyor. Bununla birlikte Progress görevi, Roscosmos'un uzay istasyonuna yönelik yürüttüğü kargo ikmal gemisidir. Kökeni Ocak 1976'da Salyut 6 uzay istasyonuyla başlayan kargo gemisine kadar uzanıyor.

RUSYA'NIN PROGRESS GÖREVİ 

Kargo gemisi, insanlı görevlerde kullanılan Soyuz uzay aracından geliştirilmiş olsa da en büyük farkı, insanlı görevlerin aksine Dünya'ya geri dönmemesi. Bu arada, ilk Progress aracı pille çalışıyordu, yani şimdiki uzay araçlarından farklı olarak güneş enerjisi ile çalışmıyordu. Ancak yeni özelliklerin eklenmesiyle son Progress araçları güneş enerjisi ile çalışmaya başladı.

Roscosmos, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortak projesi olan uzay istasyonunda astronotlar bilimsel çalışmalar yapıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...