Tgrt Haber

Sakın hataya düşmeyin: Şifrelerinizde neden 'emoji' kullanmamalısınız?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Makeuseof.com
25 Kasım 2023 17:48 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 17:50
Sakın hataya düşmeyin: Şifrelerinizde neden 'emoji' kullanmamalısınız?
emoji,şifre,güvenlik,internet

Emojiler, kültürel ve dil bariyerlerini aşarak günlük iletişimde bir araç haline gelmiş olsa da, şifrelerde bu renkli sembollerin kullanılmasının beraberinde getirdiği sorunlar bulunuyor. Rehberimizde bu sorunlara değindik.

Günlük dijital iletişimin renkli simgeleri olarak bilinen emojiler, artık sadece duyguları ifade etmekle kalmayıp, şifre dünyasında da bir varlık kazanmış durumdalar. Ancak, bu renkli sembollerin şifrelerde kullanımı, sadece bir trend değil, aynı zamanda büyük bir güvenlik riski de barındırıyor.

Rehberimizde, uyum sorunlarından güvenlik zafiyetlerine kadar uzanan bir perspektifle, emojilerin şifre dünyasındaki etkilerini değerlendirerek, internet güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladık.

HESABINIZA ERİŞİMİ KAYBEDEBİLİRSİNİZ

Bazı sosyal medya platformları şifrelerde emoji kullanımına izin verirken, bazılarında ise yasak.. Bu başlı başına büyük bir sorun gibi gözükmese de, normalde emojiye müsaade eden uygulama aniden kurallarını değiştirerek bunu yasaklarsa, hesabınıza erişimi tamamen kaybedebilirsiniz. Bu nedenle kendinizi riske atmamak en mantıklısı olacaktır.

EMOJİLERİ TAHMİN ETMEK KOLAY

İnsanlar şifrelerinde genellikle yaygın ifadeleri ve tahmin etmesi kolay sayı kombinasyonlarını tercih ediyor. NordPass'in bir araştırmasına göre, dünya genelindeki en yaygın şifre "123456" iken, "admin" ve "password" gibi ifadeler ilk onda yer alıyor.

Bununla birlikte emojilerde de farklı bir tablo ortaya çıkmayacağı öngörülüyor. Muhtemelen şifrenizde kullanmak üzere çok popüler bir simgeyi seçmek isteyeceksiniz, haliyle bu da parolanın tahmin edilmesini kolaylaştırarak bilgisayar korsanlarının eline koz vermiş olacak.

Sakın hataya düşmeyin: Şifrelerinizde neden 'emoji' kullanmamalısınız?

ÇAPRAZ PLATFORM SORUNLARI

Çoğu kişi farkında olmasa da emojiler Unicode standardının bir parçasıdır. Tüm platformlarda ve işletim sistemlerinde aynıdır. Ancak, görünümlerinin işletim sistemine bağlı olarak değiştiğini fark etmişsinizdir. Haliyle bu da hangi emojiyi şifre olarak belirlediğinizi kestirememenize yol açabilir.

EMOJİLERİ ETKİNLEŞTİRMESİ ZAHMETLİ

Güvenlik sorunları şöyle dursun, işin bir de 'zahmet' boyutunu unutmamak gerekiyor. Sürekli olarak akıllı telefonunuzu kullanıyorsanız, belki emojilere dayalı şifreler kullanmak çok da zahmetli olmayabilir ancak iş bilgisayar kısmına geldiğinde sinir bozucu bir hal alıyor.

Örneğin Windows işletim sistemli bir bilgisayarınız varsa, emoji desteğini öncelikle ViVeTool isimli bir araçla etkinleştirmeniz gerekiyor. Bu kadar uğraşa katlanmaktansa, sayı ve harflerden oluşan güçlü bir şifre kombinasyonu oluşturmak daha mantıklı.

GÜÇLÜ BİR ŞİFRE OLUŞTURMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Güçlü bir şifre oluşturmak için, emojilere hiç ihtiyacınız yok. Size lazım olan unsurlar harf, rakam ve özel sembollerdir. Bu üç öğenin birleşimiyle oluşan bir şifre, amiyane tabirle tadından yenmez. Şifre ne kadar karmaşıksa, kırılması veya tahmin edilmesi de o kadar zordur.

Kaynak: Makeuseof.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...