Tgrt Haber

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
20 Ocak 2024 12:58 - Güncelleme : 13 Mart 2024 14:19
Uzay,Alper Gezeravcı

Son dakika haberi: Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve 3 astronotu taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi.

Muhabir: Murat Makas

Uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlenmesi Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlarda ve canlı yayınlarla takip ediliyor. Verilen bilgiye göre, Houston'daki kontrol ekibi kenetlenmeye onay verdi.

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi - 1. Resim

Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından ilk Türk astronot Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatını taşıyan aracın, TSİ 12.45-13.45 saat aralığında UUİ'ye kenetlenmesi öngörülüyordu. 

UUİ'ye ulaşan Ax-3 ekibini, misyonlarına 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşılayacak. UUİ ile Freedom kapsülü arasındaki kapakların kenetlenmeden yaklaşık 90 dakika sonra açılması planlanıyordu.

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi - 2. Resim

Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Alper Gezeravcı, Dragon kapsülünden Uluslararası Uzay İstasyonu'na adımını attı. Alper Gezeravcı ilk açıklamaları yaptı. 

Gezeravcı şunları söyledi:

Öncelikle teşekkür ediyorum. Kapıda bekliyorlardı bizi. Çok güzel karşılama oldu. Son 8 aydır eğitimler için tüm ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye olarak tarihimizde ilk defa Uzay’a çıktık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize, devletimize, milletimize teşekkür ediyorum. İstikbal göklerdedir. 

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi - 3. Resim

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından karşılandı.

GEZERAVCI, EKİP ARKADAŞLARINA HEDİYE VERECEK

Alper Gezeravcı'nın bu sırada istasyonda kendilerini bekleyen yeni ekip arkadaşlarına Türkiye'den götürdüğü hediyeleri vermesi bekleniyor.

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi - 4. Resim

İLK MESAJ: "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR"

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." oldu.

Son dakika! Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi - 5. Resim

BİLİMSEL DENEY ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRECEK

Gezeravcı, uzayda kaldığı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak.

Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının bitki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi deneyler de bilim dünyasına fayda sağlaması açısından önem taşıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...