Tgrt Haber

Son dakika: Roketsan yeni nesil Çakır Füzesi geliştirdiğini duyurdu

Editör: Okan Güleş / Kaynak: savunmasanayist/ Roketsan
31 Mart 2022 10:30 - Güncelleme : 31 Mart 2022 11:57
Son dakika: Roketsan yeni nesil Çakır Füzesi geliştirdiğini duyurdu

Türkiye'nin önemli savunma sanayii şirketlerinden Roketsan, kara, deniz ve hava platformlarında kullanılabilecek yeni füzesi Çakır'ı geliştirdiğini duyurdu.

Türkiye'nin savunma sanayii alanında önemli yeri olan Roketsan, kara, deniz ve hava gibi platformlarda atılabilecek yeni nesil seyir füzesi geliştirdiğini duyurdu. Çakır olarak adlandırılan füzenin duyurusu, Roketsan Genel Müdürü  Murat İkinci tarafından duyuruldu. İkinci, '' "Çakır'la Seyir füzesini insansız platformlarla buluşturduk. Dünyada ilk kez sürü yeteneği bir seyir füzesine entegre edilecek." ifadelerini kullandı.

100 km üzerinde menzile sahip olan Çakır füzesi, yerli motor, IIR , RF seeker ve dual mod seeker gibi önemli arayıcı başlık ile donatılıyor. 

ROKETSAN, ÇAKIR'IN LANSMANINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Savunma Sanayii şirketlerinden Roketsan, son teknolojilerle donatılan ÇAKIR füzesinin lansmanını gerçekleştirdi. Türkiye'de askeri alanda önemli rol oynayan Roketsa'nın yeni Seyir Füzesi Çakır; SİDA, TİHA,SİHA, sabit ve dönerli kanada sahip hava araçlarından atılabilen, 150 kilometrelik menzile sahip çok önemli bir füze. 

Son dakika: Roketsan yeni nesil Çakır Füzesi geliştirdiğini duyurdu

Hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve üstü, stratejik kara, alan ve mağara hedefleri bulunuyor. Yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motordan gücünü alan ÇAKIR, çevik bir tasarım ile geliyor. Özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyetine sahip olan füze, tasarımının da verdiği çeviklik ile, görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. Ayrıca Roketsa'nın yeni füzesi, tüm hava koşullarına rağmen yüksek hassasiyet ile angajman sağlayabiliyor. 

Son dakika: Roketsan yeni nesil Çakır Füzesi geliştirdiğini duyurdu

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motora sahip ÇAKIR, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor. Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile ÇAKIR, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor.

Son dakika: Roketsan yeni nesil Çakır Füzesi geliştirdiğini duyurdu

Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor. ÇAKIR’ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkânı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Roketsan'ın duyurduğu yerli ve milli seyir füzesi ÇAKIR’ın tasarım çalışmaları devam ederken; ilk test atışı 2022, platform entegrasyonu da 2023 yılı içerisinde hedefleniyor.

ÇAKIR’ın Temel Özellikleri
Menzil150 + km
Füze Ağırlığı≤ 275 kg (Fırlatma Motorsuz)

 

≤ 330 kg (Fırlatma Motorlu)

Füze Çapı≤ 275 mm
Füze Boyu≤ 3,3 m (Fırlatma Motorsuz)

 

≤ 4,1 m (Fırlatma Motorlu)

Harp Başlığı Ağırlığı70 kg
Harp Başlığı TipiYüksel Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik
Uçuş MotoruTurbo Jet Motor
Fırlatma MotoruKatı Yakıtlı Fırlatma Motoru
Seyir HızıYüksek Ses Altı (0,75-0,85 Mach)
GüdümAra Safha Güdüm:

 

·       Ataletsel Navigasyon Sistemi

·       Karıştırmaya Dayanıklı GNSS (İng. Global Navigation Satellite System)

·       Radar Altimetre

·       Barometrik Altimetre

·       Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi

Terminal Güdüm:

·       Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı Başlık (İng. Imaging Infrared-IIR)

·       RF Arayıcı

·       Hibrit (IIR+RF) Arayıcı

VeribağıAğ Tabanlı Çift Yönlü Veri bağı
Atıcı PlatformlarSabit ve Döner Kanatlı Hava Araçları, SİHA, SİDA, Taktik Tekerlekli Kara Aracı, Su-Üstü Platformlar
Kaynak: savunmasanayist/ Roketsan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...