Tgrt Haber

Telefon kırılmalarına son: Çelikten güçlü, plastikten hafif malzeme üretildi

05 Şubat 2022 14:07
Kırılması çelikten iki kat daha zor ama plastikten bile daha hafif malzeme üretildi.

ABD’li mühendisler, çelikten bile daha güçlü ama bir plastik kadar hafif malzeme ürettiklerini açıkladı. Çalışmayı Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT) araştırmacılar yaptı.

Kırılması çelikten iki kat daha zor ama plastikten bile daha hafif malzeme üretildi.

MIT'de kimya mühendislerinden oluşan bir ekip, güçlü ama hafif malzemeyi yeni bir çalışma ile duyurdular. Ekip, geliştirme sürecinin devam etmesi halinde malzeme biliminde büyük bir ilerleme olabileceğini ve potansiyel olarak araba parçaları veya cep telefonları gibi nesnelerin daha dayanıklı hale geleceğini söyledi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, çelik gibi güçlü ama plastik kadar hafif malzemenin seri üretiminin de mümkün olabileceğini ileri sürdü.

KIRILMASI ÇELİKTEN İKİ KAT ZOR

MIT'de kimya mühendisliği profesörü ve bir araştırmanın kıdemli yazarı Michael Strano, “Plastikleri genellikle bir binayı desteklemek için kullanabileceğiniz bir şey olarak düşünmüyoruz. Ancak bu malzemeyle yeni şeyler sağlayabilirsiniz” dedi.

Telefon kırılmalarına son: Çelikten güçlü, plastikten hafif malzeme üretildi

Araştırmacılar, malzemenin sıradışı özelliklere sahip olduğunu ve bu nedenle heyecanlı olduklarını duyurdu. Ekip, bu malzemedeki sırrın kendilerini tabakalar halinde düzenleyebilen özel, iki boyutlu polimerlerde saklı olduğunu açıkladı.

Şimdiye kadar bilim insanları, iki boyutlu polimer tabakalarının oluşturulmasının imkansız olduğunu düşünüyordu. Ancak Strano ve ekibi, biraz sıkı çalışmayla, bileşik melamin içeren özel bir süreç kullanarak bunu başardı.

Çalışmanın sonucunda, kurşun geçirmez cam olarak kırılmaya dört ila altı kat daha dayanıklı, 2DPA-1 olarak adlandırılan son derece güçlü ve ince bir malzeme ortaya çıkarıldı. Ayrıca bu malzemenin yoğunluğun sadece altıda birine sahip olmasına rağmen kırılması çelikten iki kat daha zor.

Strano, yeni malzemenin herhangi bir gazın nüfuz etmesine izin vermediği için arabalarda veya çelik yapılarda metali korumak için çok daha iyi bir seçenek olabileceğini açıkladı. Ekip şimdi polimer tabakalarının moleküler yapısında ayarlamalar yaparak yeni malzemeyi geliştirmek istiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...