Tgrt Haber

Tesla Robot'a rakip geldi: 'OpenAI Eve'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Newatlas.com
13 Şubat 2024 15:21 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 15:25
Tesla Robot'a rakip geldi: 'OpenAI Eve'
openai,insansı robot

OpenAI'nın yatırım yaptığı Norveçli robot üreticisi 1X, "Eve" adlı insansı robotunu tanıttı. Sinir ağlarıyla yönetilen ve otonom hareket eden bu robot, ayakları ve insansı elleri olmayıp pençeler ve elektrikli tekerleklerle donatılmış.

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın insansı robotuna yeni bir rakip geldi. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka araçlarının geliştiricisi olan OpenAI firmasının yatırım yaptığı Norveçli insansı robot üreticisi 1X, "Eve" modelinin yeteneklerinin gösterildiği bir video paylaştı.

1X, "Eve" robotunun tamamıyla sinir ağlarıyla yönetildiğini ve otonom hareket ettiğini belirttiği açıklamasında, "Bilgisayar grafiği yok, kesme yok, video hızlandırma yok. Hepsi otonom." ifadesini kullandı.

OPENAI "EVE" ROBOTUNUN ELLERİ YOK

OpenAI'dan şu ana kadar 125 milyon dolar yatırım alan 1X'in insansı robotları Tesla, Figure, Sancutary gibi firmaların üzerinde çalıştığı robotlardan biraz farklı. Zira ayakları ve insansı elleri yok. Bunun yerine bir çift elektrikli tekerlek üzerinde hareket ediyor, arkasındaki üçüncü küçük tekerleğiyle dengesini sağlıyor ve elleri yerine pençeleri bulunuyor.

Yüz tarafında bir adet LED ekranı bulunan "Eve"nin bir de "Neo" adında iki ayaklı bir kardeş versiyonu üzerinde de çalışıldığı belirtiliyor. Öte tarafta, bu insansı robotların daha çok "bu battaniyeyi al ve çekmeceye koy" gibi tekrarlayan görevleri yerine getirmesi için görevlendirildiği bildiriliyor.

Dolayısıyla da genellikle düz, beton zeminli depolarda ve fabrikalarda konuşlandırılacağı ve muhtemelen merdiven çıkmak, herhangi bir şeyin üzerinden atlayıp geçmek gibi işlemlere ihtiyaç duymayacakları vurgulanıyor.

Tesla'nın robotu ise "Eve"nin aksine gömlek katlamaktan yürüyüş yapmaya kadar pek çok işlemi yerine getirebiliyor.

Kaynak: Newatlas.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...