Tgrt Haber

Otonom robot Spot, Türkiye'de sahaya indi

05 Şubat 2022 10:06 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 12:14
Otonom robot Spot, Türkiye'de sahaya indi

ABD merkezli robotik şirketi Boston Dynamics’in ünlü otonom robotu ‘Spot’ artık Tüpraş için çalışıyor. Şirket, robotu üretim sahalarında test etmeye başladı.

Tüpraş tarafından yapılan yeni bir açıklamaya göre, otonom robot Spot artık sahada çalışıyor. Robot, petrol depolama tanklarının periyodik kontrol çalışmalarında, metrelerce yükseklikteki ölçümlemelerde ve rafineri sahalarındaki riskli iş alanlarında teste başladı.

Tüpraş’ın yayımladığı fotoğraflarda Spot’un personellerle hareket ettiği görülüyor. Üretim sahalarında robot kullanmaya başlayan Tüpraş, güvenli ve emniyetli iş ortamı oluşturmayı amaçlıyor. Şirket, riskli süreçlerde tekrarlayan işleri kolaylaştırarak, teknik ekiplerin farklı alanlarda yetkinliklerini kullanmasını hedefliyor.

SPOT TESTLERİ DEVAM EDİYOR

Özel sensörlere sahip otonom robot ilk olarak İzmit Rafinerisi'nde, daha sonra ise Kırıkkale Rafinerisi'nde test edildi. Saha deneme çalışmalarından elde edilen veriler ışığında sahalarda kullanım ihtiyaçları göz önüne alınarak fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek.

Otonom robot Spot, Türkiye'de sahaya indi

AA'nın haberine göre, Tüpraş, otonom robot Spot'un üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu sayesinde beklenen aksiyonları kolayca tanımladığını belirtti. Gerekli talimatları alan robot herhangi bir ilave yönlendirmeye ihtiyaç duymadan kendi başına çalışarak görevini tamamlayabiliyor.

Kablosuz bağlantı ile desteklenen robot, 360 derece kamerayla canlı görüntü aktarımı gibi operatöre destek olabilecek her türlü veriyi anlık olarak sunabiliyor. Bunun yanı sıra, acil durum gibi operasyonları yönetmek adına uzaktan manuel kontrol de mümkün.

Robot ile analog veriler elde edilirken, sensörleri sayesinde sızıntıların tespiti yapılabiliyor ve termal kamera sayesinde sıcaklık verileri toplanabiliyor. Ayrıca, robot belirlenen rotalar üzerinde bulunan engelleri çevre algılama sensörleriyle tespit ederek engeli aşması için gereken aksiyonu hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan, gelişmiş karar destek mekanizmalarıyla belirleyebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...