Tgrt Haber

Türkiye’de görülen meteor hakkında açıklama

01 Şubat 2022 14:34
Türkiye’de görülen meteor hakkında açıklama
meteor,Türkiye meteor

Dün gece bazı vatandaşlar, ülkenin belirli kesimlerinde yeşil ışık saçan bir cisim gördüklerini belirttiler. Görünen cismi videoya alan vatandaşlar sosyal medyadan paylaştı. Bunun akabinde ise ilk açıklama Türkiye Uzay Ajansı'ndan geldi.

Dün gece Türkiye’nin pek çok noktalarında yaşayan vatandaşlar, gökyüzünde yeşil bir renge sahip yeşil ışık yayan bir cisim gördüklerini paylaştılar. Saat 23 civarlarında görüntülenen bu cisim; İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir gibi batı illerde ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak Türkiye Uzay Ajansı’ndan da yanıt gecikmedi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN AÇIKLAMA

Twitter üzerinden paylaşım yapan Türkiye Uzay Ajansı, ‘Dün gece Türkiye’nin çelitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteor görüntülenmiştir’’ açıklamasını yaptı ve bunun bir meteor olduğunu doğruladı. Söz konusu meteor hakkında detaylara ise şu sözlerle açıklık getirildi:

Türkiye’de görülen meteor hakkında açıklama

 “Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum, demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.

Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ile moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.

Metal atomları, sodyum lambalarındaki gibi ışık yayar: Sodyum (Na) atomları turuncu-sarı bir ışık verir, demir (Fe) atomları sarı bir ışık, magnezyum (Mg) yeşil baskın ışık yayar. İyonize Kalsiyum (Ca+) atomları, atmosferik nitrojen (N2) ve oksijen atomları (O) ve molekülleri kırmızı bir ışık verirken mor bir renk tonunda görülebilirler.” dedi. 

Yukarıdaki açıklamara ek olarak bazı vatandaşlar, söz konusu cismin Türkiye'de olmadığını ve bunun Hindistan'daki eski bir görüntü olduğunu belirtti. Ancak Türkiye Uzay Ajansı bu konuyla ilgili bir detaya yer vermedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...