Tgrt Haber

Uzay Komutanlığı kuruluyor: Türk ordusu 'göklerde' faaliyet gösterecek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Kasım 2023 20:45 - Güncelleme : 10 Kasım 2023 22:03
Uzay Komutanlığı kuruluyor: Türk ordusu 'göklerde' faaliyet gösterecek
milli savunma bakanlığı,türk silahlı kuvvetleri,uzay

Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin uzaydaki elini güçlendirecek kritik bir adım attı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak Uzay Komutanlığı'nın çalışmaları başladı.

Millî Savunma Bakanlığı, gözetleme ve keşif gibi fonksiyonların ötesine taşınarak askeri alanlarda da faaliyet gösteren uzay için düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak Uzay Komutanlığı çalışmaları resmen başladı.

NATO gözetiminde yapılan uzay çalışmalarına uyum sağlamak ve Türkiye’nin sivil uzay makamları ile askeri uzay faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla kurulan Uzay Komutanlığı'nın teklif değerlendirme ve onay süreci hâlihazırda devam ediyor.

GENÇLERE KATILMA ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Hava ve Uzay Gücü Geliştirme Merkezi Komutanı Albay Gökhan Gürakar, Uzay Komutanlığı'nda görev alması için gençlere çağrıda bulundu. İlk aşamada alay seviyesinde, ilerleyen dönemlerde ise tugay ve tümen seviyesine yükselmesi planlanan Uzay Komutanlığı'nın bir yıl içerisinde personel görevlendirmelerinin yapılarak faaliyetlerine başlaması öngörülüyor.

Uzay Komutanlığı kuruluyor: Türk ordusu 'göklerde' faaliyet gösterecek

NATO'nun 2019 yılında açtığı Uzay Merkezi ve Fransa'da faaliyete geçen uzay mükemmeliyet merkezinin ardından, uzayın bir harekât alanı olarak tanımlanmasının, uzayın stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Albay Gürakar, uzayın kullanım amacına dair de bilgiler verdi.

İstihbarat, keşif, gözetleme ve IGK için uzayın kullanıldığını belirten Gürakar, bu alanlarda gün geçtikçe artan öneme işaret ederek, "Artık anti balistik füzeler, uzaydan elektro optik SAR uydularının yanında erken ihbar sistemlerinin de devreye girmesi uzayın önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla Uzay Komutanlığıyla ilgili çalışmalarımızı biz de başlatmış bulunuyoruz." dedi.

"ADEMİ MERKEZİYET" VURGUSU

Gürakar, yaptığı açıklamada, "2024-2043 Türk Silahlı Kuvvetleri stratejik hedef planında, Uzay Komutanlığı'nın kurulmasıyla ilgili detaylı çalışmaların yapıldığını ve bu konuda tekliflerin değerlendirilmekte olduğunu" belirtti. Eğer planlar gerçekleşirse, Türk Silahlı Kuvvetleri Uzay Komutanlığı'nı kurarak uzay alanında da etkin bir rol üstlenecek.

Albay Gürakar, Uzay Komutanlığı'nın oluşturulmasıyla ilgili olarak bölgedeki gelişmeleri incelediklerini ve ademi merkeziyet bir yapıyı öngördüklerini ifade etti. Özellikle, lider ve hakimiyet sahalarında etkin bir hava kuvveti olabilmek adına tek merkezden yönetilmesi gerektiği kararına vardıklarını açıkladı. Bu bağlamda hazırlanan planlar, Milli Savunma Bakanlığı'na sunulmuş durumda.

ALAY SEVİYESİNDE KURULACAK

Uzay komutanlığının alay seviyesinde kurulacağını bildiren Albay Gürakar, "Uzay Komutanlığını kurmayı planlıyoruz. Takiben Tugay ve Tümen seviyesine bir geçiş var. İnsan büyük bir kaynak. Bu kapsamda Avrupa’ya gitmiş gelmiş NATO projelerinde çalışmış personelimiz zaten mevcut bunları kullanacağız. Yeterli gelmemesi durumunda da gerekli revizeleri yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda da önümüzdeki yıllarda büyüyecek Uzay Komutanlığı’nın planını da MSB Personel Temin kapsamında tedarik etmeyi düşünüyoruz. Kıymetli gençleri aramıza bekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Haydar 16 Kasım 2023 22:05

Nasıl başvurulur

Sonraki Haber Yükleniyor...