Tgrt Haber

Uzay yolculukları için sincapların kış uykusunu örnek alacaklar

30 Ocak 2022 16:42
Uzay yolculukları için sincapların kış uykusunu örnek alacaklar
sincap,,uzay,,kış uykusu,

Uzayda uzun süre kalan astronotların kas kütlelerinin azalmasını önlemek için çok fazla egzersiz yapması gerekiyor. Ancak Kanadalı bir araştırmacı, kış uykusuna yatan hayvanların ihtiyaç duydukları kimyasalları kendi idrarlarından alabildiğini buldu.

Araştırmacılar, kış uykusuna yatan sincapların uzun uzay yolculuklarına ilham olacağını düşünüyor. Bilim insanları, yer sincabının benzersiz bir şekilde kış uykusuna yattığını, kış için dışarıdayken neredeyse hiç enerji yakmadığını ve kas kütlesi kaybı olmadığını keşfetti. Bunun için özellikle Kuzey Amerika'da yaygın olan 13 çizgili yer sincabını analiz ettiler. 

Bu olağandışı kış uykusu sürecinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için, Montréal Üniversitesi biyoloğu Matthew Regan, yer sincaplarının kanına izleme ajanları enjekte ederek kış boyunca herhangi bir değişiklik olup olmadığına baktı.

Analizler, genellikle idrar olarak atılan ürenin doku proteinlerine dönüştürüldüğü 'üre nitrojen kurtarma' olarak bilinen 30 yıllık bir teoriyi doğruladı. Bu teoriye göre, üre önce nitrojene ardından kas dokusuna dönüşüyor.

İNSANLAR İÇİN ESİN KAYNAĞI

Regan, bu protein sentezi sürecinin insanlara uyarlanabileceğini düşünüyor. Araştırmacı, yerçekimsiz ortamdan kaynaklanan kas kaybı sorununun üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Uzay yolculukları için sincapların kış uykusunu örnek alacaklar

Biyolog Matthew Regan, insanlara, kış uykusuna yatan hayvanlardaki bağırsak mikrobiyomunu sağlayan aynı tip bir hap geliştirebileceğini belirtti. Uzayda yardımcı olmasının yanı sıra, yetersiz beslenen veya kas kaybı yaşayan kişilerde kas dokusu yenilenmesini teşvik etmek için kullanılabilir.

Kış uykusuna yatan sincaplar, tıpkı ayılar gibi yemeyi bırakır ve ilkbahara kadar sadece depoladıkları yağlar ile beslenir. Genellikle, bu tür uzun süreli açlık ve hareketsizlik kas kütlesini ve işlevini azaltır. Ancak bu, kış uykusuna yatan türlerde olmaz.

Bununla birlikte, eğer astronotların kas protein sentezi süreçlerini üre nitrojen kurtarma kullanarak arttırmanın bir yolu bulunursa, uzayın derinliklerine yapılan uzun yolculuklar sırasında daha iyi kas sağlığı elde edilebilir. Regan, "Uzay uçuşundaki proteinler ile kış uykusundaki proteinler arasında bir örtüşme çıkarsa, o zaman bu sürecin uzay uçuşu sırasında kas sağlığına faydaları olabileceğini düşünürüz." dedi. 

Bilim insanları, bulgularını Science dergisinde yayınladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...