Tgrt Haber

Uzmanlar ölüm anında insan beynini kayıt altına aldı: İşte ortaya çıkan sonuç

23 Şubat 2022 09:59 - Güncelleme : 23 Şubat 2022 10:33
Araştırmacılar, ölüm anında beyin aktivitelerini kayda aldılar.

Araştırmacılar, ölmekte olan bir insanın beyin aktiviterini kayıt altına aldılar. Yapılan kayıtta ise oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırmacılar, ölüm anında beyin aktivitelerini kayda aldılar.

Ölüm anında ne olacağı herkes tarafından merak edilen bir sorudur. Yıllardır merak konusu haline gelen bu soru, kısa süre önce yurtdışındaki araştırmacalar tarafından cevap buldu.

İnsanlar baygınlık ya da kalp krizi geçirdiği anlarda genellikle ''Hayatım film şeridi gibi önümden geçti'' ifadelerini kullanır. Bu tabir sıkça duyduğumuz bir şey olsa da ortaya çıkan sonuçlar bunun doğruluk payının yüksek olduğunu gösteriyor.

ÖLÜM ANINDA İNSAN BEYNİNDE NE OLUR?

Bilim adamları, ölmekte olan bir insan beyninin hareketlerini ilk kez kaydetti. 87 yaşındaki epilepsi hastasının beyin aktiviteleri kayda alınırken, ölüm anında beyin dalgasından toplanan verilerle neler yaşadığını da ortaya çıkardılar.

Yapılan kayıt doğrultusunda ölmekte olan bir insanın; rüya görme, geçmişi hatırlama gibi süreçlerden geçtiği görüldü. 

Uzmanlar ölüm anında insan beynini kayıt altına aldı: İşte ortaya çıkan sonuç

Araştırmacıların yaptığı çalışma aslında beyin aktivitesini ölçmek için özel olarak tasarlanmamıştı. Epilepsi hastasının beyin akitivitelerini sürekli olarak izlediğini belirten araştırmacılar, bu sonuca tesadüfen vardı.

Çünkü hasta tedavi sırasında kalp krizi geçirerek vefat etti. O sırada EEG kayıttaydı ve hastanın ölüm anına kadar beyninde gerçekleşen tüm dalga verilerini topladı. 

Araştırmacılar, kalbin durmayı bıraktığı 30 saniyeden sonrasına odaklandılar. Bu süreçte hastanın ölüm anında; rüya görme, meditasyon ve hafıza geri çağırma gibi süreçleri yaşadığı kanıtına varıldı. Konuyla ilgili olarak araştırmanın önde gelen isimlerinden Dr. Ajmal Zemmar ise şu ifadelere yer verdi: 

     "Hafızanın geri çağrılmasıyla ilgili salınımlar üreterek, beyin, ölüme yakın deneyimlerde daha önce bildirilenlere benzer şekilde, ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son bir hatırlamasını oynuyor olabilir. Bu bulgular, yaşamın sona erdiği anda yaşanan olayları da ortaya çıkarıyor.'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...