Tgrt Haber

Bilim insanları, Güneş'e en yakın yıldızda yeni bir gezegen keşfetti

15 Şubat 2022 14:52 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 14:56
Yeni gezegen, Proxima d olarak adlandırıldı.

Gökbilimciler, Güneş sistemine en yakın yıldız Proxima Centauri'nin yörüngesinde üçüncü bir gezegen keşfetti. Dünya’nın kütlesinin 0,26’sı büyüklüğündeki gezegen, yeni bir makalede açıklandı.

Yeni gezegen, Proxima d olarak adlandırıldı.

Portekiz Astrofizik ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde araştırmalarını sürdüren gökbilimciler, yeni bir gezegen keşfettiklerini duyurdu. Keşfin ayrıntıları Astronomy & Astrophysics dergisinde yeni bir çalışma ile anlatıldı.

Gökbilimciler, Güneş sistemine 4,23 ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri adlı kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde yeni bir gezegen keşfetti. Ekip, gezegene dair ilk belirtileri ilk olarak 2020'de fark etti.

Gözlemler, Kayalık Ötegezegen ve Kararlı Tayfsal Gözlemler için Eşel Tayfçekeri (ESPRESSO) ve Güney Avrupa Gözlemevine ait Şili'nin Atacama Çölü'nde kurulu Çok Büyük Teleskop ile 2 yıllık süreçte gerçekleşti.

PROXIMA D'NİN KANITLARI BULUNDU 

Radyal hız (RV) kullanılarak kütlesi ölçülen “Proxima d” ismi verilen gezegen, bilinen en hafif ötegezegenlerden biri. Bununla birlikte, Proxima Centauri'nin yörüngesinde dönen Proxima d gezegeninin yıldızına, Merkür'ün Güneş'e mesafesinin 10'da 1'i yakınlıkta olduğunu ve yörüngede 1 dönüşünü 5,12 günde tamamladığını buldular.

Yıldızın yaşanabilir yörünge bölgesinde yer alan gezegende, suyun sıvı kalabileceği değerlendiriliyor. Bu yönüyle yeni keşif büyük önem taşımakta. 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...