Tgrt Haber

Yerli Kaşif'ten müthiş başarı: ABD'den alınan kitleri solladı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
02 Haziran 2023 09:29 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 09:40
TÜBİTAK SAGE,HGK-84,mühimmat,ABD

Askeri teknolojilerde dışa bağımlılığa son vermek isteyen Türkiye, kritik bir virajı daha geçti. TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği yerli ve milli küresel konumlama sistemi alıcısı Kaşif entegreli HGK-84 mühimmatı hedefi tam isabetle vurdu. Uzmanlar, milli imkanlarla geliştirilen sistemlerin ABD’den alınan kitlerden daha iyi sonuçlar verdiği görüşünde.

Savunma sanayiinde dışa bağımlılığa “nokta” koymayı hedefleyen Türkiye, zorlu virajları geçerek projeleriyle hedefine ulaşmayı sürdürüyor. TÜBİTAK SAGE’nin Kaşif entegreli HGK-84 mühimmatı ile hedefini başarılı bir şekilde vurduğu anlara dair görüntüler kamuoyuyla paylaşıldı. Peki HGK nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar…

F-16 DETAYI

HGK’ya entegre edilen Kaşif, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen askeri özelliklere sahip Küresel Konumlama Sistemi alıcısı. Hassas Güdüm Kiti 'aptal bomba' denilen MK serisi bombaları daha ‘akıllı’ hale getirdiği belirtiliyor. F-16 savaş uçaklarına entegrasyonu ve kalifikasyonu tamamlanan güdüm kitleri ile mühimmat hedefini 40 bin ft irtifada, 25 km menzilden 6 metre hassasiyetle vurabiliyor.

ABD'DEN ALINAN JDAM

Dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti, ayrıca çok da uygun maliyetle üretiliyor. Türkiye’nin güdüm kiti üretiminin başlangıcına baktığımızda ise ABD’den temin edilen JDAM kitlerinin yurt içi imkanlar ile karşılanması amacıyla yola çıkılıyor. 2010’lu yıllarda JDAM ile yerli HGK’ları kullanılmaya başlanıyor. ABD’ye olan bağlılığın her konuda Türkiye’yi rahatsız etmesi ve maliyetlerin çok yüksek olması yerli hassas güdüm kitlerinin üretilmesine olanak sağladı.

ALT BİLEŞENLERİN YERLEŞTİRİLMESİ SÜRECİ

Bu noktada Türkiye, ilk ürünleri hızlıca ortaya çıkarmak için küresel konumlama sistemi alıcısı, aletsel navigasyon sistemi gibi bileşen noktasındaki ürünleri yurt dışından aldı. Bir sistemi komple almak yerine bir kısmını üretmek isteyen ülkeler, bazı kritik parçaları halen yurt dışından alabiliyor. Yabancı firmalar ise teknolojilere yüksek fiyat veriyor ya da anlaşmazlıklar olursa satışı direk kesebiliyor. Türkiye ise bu durumdan ders çıkararak HGK ve diğer güdümlü mühimmatlar için alt bileşenlerin yerlileştirilmesi sürecine başladı.

İHRAÇ POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

TÜBİTAK SAGE’nin üç önemli bileşeni bu adımla öne çıkıyor. Kaşif Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı, ATLAS Ataletsel Ölçüm Birimi ve askeri sistemler için küresel konumlama sistemi anteni olarak bildiğimiz SAGE-KONUM-01. Geçtiğimiz gün test atışında tam isabet başarısı gösteren KAŞİF'i inceleyen uzmanlar, Kaşif'e entegre edilen kitin ABD'nin kitlerini büyük bir farkla geçtiğini belirtti. HGK-82 ile 2021 yılında gerçekleşen bir test ise dönüm noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu testte 40 bin feet irtifadan bırakılan HGK-82’nin hedefini sadece 93 santimetrelik bir CEP değerinden vurduğu görüldü. Ayrıca SİHA’dan atılabilen mühimmatlara eklenen bu ürünlerin ihraç potansiyeli de çok yüksek.

Kaşif ve Atlas gibi SAGE imzalı bileşenlerin çeşitli platformlarla başka ülkelere satılabilme ihtimali çok yüksek. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği Kanatlı güdüm kiti, Azerbaycan’ın Su-25 uçağına entegre edildi ve testleri yapıldı. Bugüne kadar ihraç edilen TB2 ve ANKA gibi SİHA’larımızda bu mühimmatlar kullanılamıyordu sebebi ise ağır olmasından kaynaklı. Ancak AKSUNGUR ve AKINCI ile Hassas güdüm kiti be kanatlı güdüm kiti gibi mühimmatların ihracatı da mümkün hale geliyor.

Tabii ki bu ihracatlar, Kaşif veya Atlas gibi bileşenler ile gerçekleştirilebilir. Ancak her şeyden önemlisi ise; ABD ya da başka bileşen üreticileri, Türkiye’yi satacağı ülke konusunda sınırlandıramayacak ve ambargo uygulayamayacak olması.

Bu sebeple SAGE imzalı alt bileşenleri önümüzdeki dönemlerde çok daha sık duyacakmışız gibi görünüyor. Milli imkanlarla geliştirilen sistemin ABD’den alınan kitlerden daha iyi sonuçlar verdiği de yapılan testlerden sonra fark edildi. Kaşif entegreli mühimmatın hedefi tam isabetle vurması da, aslında Ankara için kritik bir virajın daha dönüldüğü anlamına geliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...