Tgrt Haber

Yine depremi önceden bildi! Deprem uyarı sistemiyle ilgili kritik detay

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 16:39 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 16:56
iPhone,Android

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Gemlik’teki iki depremi de Google deprem uyarı sistemi erken verdi. Peki sistem nasıl çalışıyor, güvenilir mi? Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sistemin Android telefonlarda otamatik olduğunu belirterek “Dolandırıcılar aplikasyon yapmış. Aman dikkat” dedi. 

Gemlik'te 2 deprem meydana geldi.

Ülkemizde sık sık yaşanan depremlerle birlikte, depremi saniyeler önce bildiren akıllı telefonlardaki deprem uyarısı sistemi kullanımı da arttı. Bu sabah Gemlik Körfezi'nde peş peşe meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerle birlikte bu sistem yeniden gündeme geldi. Android deprem uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Bu sistemi nasıl açmak gerekiyor? Peki, android telefonlar için uyarlanan deprem uyarı sistemi nedir, nasıl kullanılıyor? TGRT Haber’de Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sistemin detaylarını açıkladı.  


“6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremlerde Android uyarı sistemi çalışmıştı. Gemlik körfezinde gerçekleşen iki depremde de bu hizmetin verimli ve doğru bir şekilde çalıştığını gördük” diyen Kırık, “Hissedilme zamanına göre değişiklik gösteriyor. Bunun özellikle altını çizmemiz gerekiyor. Google uyumlu telefonlarda şöyle bir durum söz konusudur. Bu telefonlarda deprem uyarı sistemi söz konusudur. Bu deprem uyarı sistemi, özellikle konum servisleri kapsamında yer almaktadır ve konum servisleri açık durumda olan bütün kullanıcıların eş zamanlı bir şekilde iletilir” dedi. 

Gemlik'te deprem meydana geldi

TELEFONDA VAR, İNDİRMEYE GEREK YOK 

Kırık, bildirimin gidebilmesi için uyarı sisteminin açık olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Fakat bazı jeologların ve deprem uzmanlarının bu sisteme yönelik eleştirilerinin de söz konusu olduğunun altını çizmemiz gerekir. Çünkü onlara göre bu her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Kullanıcıları korku panik ve endişeye sevk edebilir. Depremde de erken uyarı sistemi başarılı bir sınav verdi diyebiliriz. Yani Android işletim sistemine sahip olan kullanıcıları direkt olarak telefonlarına indirilmesiyle değil, otomatik olarak gelmiş oluyor. Bunun altını çizmemiz lazım.”

 DOLANDIRICILARA DİKKAT! GOOGLE DEPREM APLİKASYONU YAPMIŞLAR 

“Bunun için ekstradan bir uygulama ya da aplikasyon indirmelerine gerek yok” diyen Kırık, dolandırıcılara dikkat çekerek “Dolandırıcılar Google deprem aplikasyonu, Google deprem erken uyarı sistemi şeklinde bir şeyler yapmışlar. Bunlara vatandaşlar itibar etmesin. Burada zaten konum ve lokasyon bilgilerini açık hale getirirseniz zaten her noktada izlenmiş oluyoruz. Yani bizim verilerimiz işleniyor, konum açık olduğunda verilerimiz alınmış oluyor. Yüzde 100 güven asla söz konusu değildir. Konum servislerini açık hale getirmek gerekiyor. Konum servislerini açık hale getirmek Google’a bütün konum bilgilerinizi vermek anlamına geliyor. Google'da zaten reklamlardan gelirlerini elde etmiş oluyor. Dolayısıyla Google sizin konum bilgilerinizi aldığı için size konum bazlı reklamlar çıkmış oluyor. Ne konuşuyorsanız onunla ilgili içerikler, reklamlar gelmiş oluyor.”  

iPhone ve Android 

DEPREM APLİKASYONU NASIL AÇILIR? 

Kırık, vatandaşların aplikasyonu nasıl açacağını şöyle anlattı: “Türkiye bir deprem ülkesi, Android işletim sistemine sahip olan değerli izleyicilerimizin telefonlarının ayarlar kısmına girip konum servisleri sekmesini tıklayarak deprem uyarılarını açık hale getirmesi iyi olur. Birkaç saniyede olsa deprem bildirimi almaları son derece önemli ve elzem diye düşünüyorum.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...