Tgrt Haber

Yunanistan'da çifte panik: Bayraktar'ın ardından ULAQ mercek altında

26 Mart 2022 19:00 - Güncelleme : 26 Mart 2022 19:01
Türk savunma sanayii, İHA/SİHA başarısına yenilerine eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Suriye, Libya ve Karabağ'ın ardından Ukrayna'da da üstün başarılarına yenilerini ekleyen Bayraktar SİHA uzun süredir Yunan medyasının ilgi alanında. Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin faaliyetlerini engelleyemeyen Yunanistan bu kez Mavi Vatan'da yerini alan insansız deniz aracı 'ULAQ' için dikkat kesildi. Yunan medyasında, "Denizlerde Ciddi Türk Tehdidi: Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ" başlıklı bir haber yayımlandı.

Türk savunma sanayii, İHA/SİHA başarısına yenilerine eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Savunma sanayii alanında, otonom sistemlerin kullanımı her geçen gün artıyor. Türkiye'nin Suriye'den Libya'ya, Karabağ'dan Ukrayna'ya muharebe alanlarında Bayraktar S/İHA'larla operasyonel başarı elde etmesi diğer ülkeler için örnek teşkil ediyor. Türk savunma sanayii, İHA/SİHA başarısına yenilerine eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İnsansız Kara Araçları (İKA) ve İnsansız Deniz Araçları (İDA) alanında da çalışmalar başarıyla tamamlanıyor.

ULAQ GÖVDE GÖSTERİNE ÇIKTI

Çalışmalar kapsamında, Ares Tersanesi ve Meteksan Savunma'nın ortaklığıyla geliştirilen silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ 21-23 Mart tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX) gövde gösterine çıktı. ULAQ yüzey saldırı (anti-surface warfare - ASuW) ve liman güvenlik gemisi (PSV) modellerinin ilk kez sergilendiği fuarda gözler, Türk savunma endüstrisinin yeni ürünlerindeydi.

BAYRAKTAR'DAN SONRA ULAQ

DIMDEX'e katılımı sonrası uluslararası basında geniş yer bulan ULAQ, Yunan medyasının da dikkatini çekti. Bayraktar başta olmak üzere Türkiye'nin insansız hava araçlarına dair değerlendirmelerin sık sık manşete taşındığı Yunan medyası, bu kez de ULAQ için kapsamlı bir haber dosyası hazırladı. Yunanistan'da güvenlik stratejileri alanında yayın yapan Defencepoint internet sitesinde yer alan haberde, silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ın, denizlerde Yunan güçlerine ciddi tehdit oluşturabileceği okuyuculara aktarıldı. ULAQ'ın son teknoloji donanımlar kullandığından bahseden medya kuruluşu, haberde SİDA'nın tanıtım görüntülerine de yer verdi.

ULAQ SİDA ÖZELLİKLERİ

Türkiye'nin ilk muharip insansız deniz aracı olan ULAQ SİDA, Antalya merkezli Ares Shipyard ve Ankara merkezli Meteksan Savunma tarafından ortaklaşa geliştirilerek Aralık 2020'de denize indirildi. 2021 yılında ilk atış testlerini gerçekleştiren SİDA, 11 metre uzunluğa ve 2,70 metre genişliğe sahip. Ayrıca 6 ton deplasmana sahip olan SİDA, 2 ton görev yükü taşımaktadır. Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN ürünleri olan 4'lü podu ile 2,75 inç Lazer Güdümlü Füze CİRİT ve 2'li lançeri ile Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi'yle (L-UMTAS) donatıldı. ULAQ'ın SUNGUR ve STAMP gibi diğer silahların entegrasyonuna uygun bir altyapıya sahip olduğu da belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...