Tgrt Haber
Tgrt Haber

Donetsk ve Luhansk nerede? Donbas bölgesi neden önemli? Rus ordusu bölgede!

22 Şubat 2022 07:38 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 08:52
Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıkladı.

Rusya Ukrayna krizi hız kesmeden devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalayacağını açıkladı. Peki Donetsk nerede? Rusya Ukrayna savaş hattında yer alan Donetsk ve Luhansk hangi ülkeye bağlı?

Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıkladı.

Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri 2014 yılında özerk olarak kuruldu. Donbass Savaşı sırasında 2014'te Ukrayna'dan özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu.Bu zamana kadar hiçbir devlet ve uluslararası örgüt tarafından tanınmayan Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri 21 Şubat 2022 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından resmi olarak tanınacağı duyuruldu. Peki Donetsk ve Luhansk nerede? Donbas bölgesi neden önemli? 

DONBAS BÖLGESİ NEREDE?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ulusa Sesleniş konuşmasında ''Donbas tarihi olarak Rusya'nın parçasıdır'' ifadesiyle dikkat çekti. Ukrayna'nın ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden askeri yardım almasının Rusya'nın boğazına bıçak dayamak anlamına geldiğini ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. Pek Donbas nerede?

Donetsk ve Luhansk nerede? Donbas bölgesi neden önemli? Rus ordusu bölgede!

Donetsk Havzası, Donbas olarak da biliniyor. Donbas Luhansk ve Donetsk'i kapsayan bölgeye verilen addır. Ukrayna'nın doğu kesiminde yer alan Donetsk Oblastı'nın kuzey ve orta kısımı ve Luhansk Oblastı'nın güney kısımını kapsar. Rusya Ukrayna Savaşı sonrası bölgede Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti olmak üzere iki ayırılıkçı devlet kuruldu. Donetsk şehri Donets Havzası'nın gayriresmî başkenti sayılıyor.

DONETSK NEREDE?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin jeopolitik gerinlik hakkında sert açıklamalarda bulundu. Putin, "Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya'nın bir parçasıdır” ifadelerine yer verirken Ukrayna’nın nükleer silah peşinde olduğunu ve başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin Ukrayna Rusya sınırına milyar dolarlık askeri yardım gönderdiğini söyledi. Putin bu tehditlere karşılık vereceğini belirtti. Peki Rusya Ukrayna sınırında bulunan Donetsk nerede?

Donetsk Ukrayna'nın en doğusunda yer alır. Dağınık ormanlık, atık yığınları, tepeler, nehirler ve göllerle çevrili bozkır arazidedir. Çevresindeki kömür madenleri nedeniyle, Ukrayna'nın en büyük metalurji merkezlerinden biri olan Donetsk 1 milyon 131 bin 700 nüfusu bulunur. 7 Nisan 2014'te kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti 12 Mayıs'ta Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etti.

LUHANSK NEREDE?

Putin Rusya'nın Donbas bölgesinde yer alan Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni resmi olarak tanıdığını duyurdu. Açıklamalarının ardından gözler ''Luhansk hangi bölgede?'' sorusuna çevrildi. Luhansk ise Ukrayna'nın doğu ucunda ve Donets Nehri kıyısında yer alıyor. 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kurulan Luhansk 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti.

Donetsk ve Luhansk nerede? Donbas bölgesi neden önemli? Rus ordusu bölgede!

UKRAYNA: HİÇKİMSEYE BİR ŞEY VERMEYECEĞİZ 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Putin'in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının ardından sert açıklamarda bulundu. Zelenski, "Hiç kimseden korkmuyoruz. Kimseye hiç bir şey vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Zelenski Putin'in açıklamalarının Minsk Anlaşmasını ihlal ettiğini vurgularken ''Barış istiyoruz. Ortaklarımızdan net ve etkili destek adımları bekliyoruz'' dedi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise acil toplandı. Bölgede savaşın önlenmesi gerektiğini vurgulası. 

TÜRKİYE'DEN DONBAS AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ''Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz'' ifadelerine yer verdi. Nisan 2014'te kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti 12 Mayıs'ta Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Bugüne kadar hiçbir devlet tarafından tanınmayan Donetsk ve Luhansk 21 Şubat 2022 tarihinde Rusya tarafından tanındı.

Türkiye karara tepki gösterirken ''Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz'' açıklamasına yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...