Tgrt Haber

Beyaz Saray baskına 'yeşil ışık' iddialarını reddetti Başkan Biden Hamas'ı suçladı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Kasım 2023 08:59 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 09:18
,abd,israil,gazze,hamas,filistin

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Şifa Hastanesi'ni basmasında Hamas'ın suçu olduğunu iddia etti. Biden, Hamas'ın hastaneleri kullanarak savaş suçu işlediğini öne sürdü. Beyaz Saray ise hastaneye yapılan baskına yeşil ışık yaktıklarına dair iddiaları reddetti.

ABD Başkanı Joe Biden, 1 yıl sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelmesinin ardından İsrail-Hamas savaşı hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Biden, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne düzenlediği baskında Hamas'ı suçlu buldu, "Hamas, hastaneleri kullanarak savaş suçu işledi." dedi.

Savaşın ne kadar süreceğini bilmediğini söyleyen Biden, orta vadede Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda ise ümitli olduğunu belirtti.

''İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEK CEVAP''

İsrail'in, Gazze'de kendi halkının öldürülmesi riskini aldığını belirten Biden, "Savaş Hamas etkisiz hale gelene kadar devam edecek." diye konuştu. Bu süreçte İsrail'in sivillere zarar gelmemesi için dikkatli olması gerektiğini aktaran Biden, "Netanyahu'ya 2 devletli çözümün tek cevap olduğunu söyledim" ifadelerini kullandı. Biden, Gazze işgalinin hata olacacağını da İsrailli yetkililere daha önce iletiklerini kaydetti.

Beyaz Saray baskına 'yeşil ışık' iddialarını reddetti Başkan Biden Hamas'ı suçladı

BEYAZ SARAY 'YEŞİL IŞIK' İDDİALARINI REDDETTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, "(İsrail'in) Hastane çevresindeki askeri operasyonlarına onay vermedik" dedi.

ABD'nin hastane baskını için "yeşil ışık yaktığını" reddederek Tel Aviv'in kendi rızasıyla hareket ettiğini savunan Kirby, "Bunlar İsrail'in planladığı askeri operasyonlar ve kendi prosedürlerine uygun olarak yürütüyorlar. ABD bu prosedürlere dahil değil” ifadelerini kullandı.

Kirby dün, "Hamas'ın Gazze'de bazı hastanelerin altındaki tünelleri kullanarak söz konusu hastaneleri saklanmak, askeri operasyonlarını yürütmek ve rehineleri tutmak için" kullandıklarına dair istihbarat aldıklarını öne sürmüştü.

Beyaz Saray baskına 'yeşil ışık' iddialarını reddetti Başkan Biden Hamas'ı suçladı

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 48 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü.

Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...