Tgrt Haber

Gazze'de sivil kıyımı! İsrail ordusu mülteci kampını bombaladı: Çok sayıda ölü var

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Kasım 2023 01:24 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 00:12
gazze,filistin,israil,hastane,saldırı

İsrail'in abluka altına aldığı Gazze'de her geçen gün tablo ağırlaşırken DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "(Gazze) Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor." ifadelerini kullandı. Öte yandan İsrail ordusunun Şifa Hastanesi yakınındaki ambulanslara bomba yağdırdığı belirtildi. Akşam saatlerinde ise İsrail savaş uçaklarının bomba yağdırdığı Cibaliye Mülteci Kampı'nda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtildi. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

İsrail 38 gündür durmuyor... Abluka altına aldığı Gazze'yi aralıksız bombalarken, bölgede acı tablo her geçen gün artıyor. İsrail ordusunun özellikle hedef aldığı hastaneler, artık hastane olarak hizmet veremiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun hedef aldığı Şifa Hastanesi'ne ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

"HASTA ÖLÜMLERİNDE FECİ ORANDA ARTIŞ VAR"

DSÖ'nün Şifa Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarıyla yeniden iletişime geçmeyi başardığını belirten Ghebreyesus, "Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hastanede elektriğin ve suyun olmadığı, internetin ise çok zayıf olduğu 3 gün yaşandığını kaydeden Ghebreyesus, bu durumun temel bakım hizmetlerinin sağlanmasını önemli derece etkilediğini belirtti.

Gazze'de sivil kıyımı! İsrail ordusu mülteci kampını bombaladı: Çok sayıda ölü var

'DAHA DA KÖTÜLEŞTİ'

Ghebreyesus, bölgede sürekli duyulan silah sesleri ve bombalamaların, zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Güvenli bölge olması gereken hastanelerin, ölüm, yıkım ve çaresizliğin yaşandığı alanlara dönüştürülmesine dünyanın sessiz kalamayacağının altını çizen Ghebreyesus, "derhal ateşkes" çağrısında bulundu.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

23.51: İsrail'in Gazze Şeridi'ne 38 gündür sürdürdüğü saldırılarda 4 bin 630’u çocuk, 3 bin 130'u kadın olmak üzere 11 bin 240 kişinin öldürüldüğü açıklandı. Açıklamada, yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere yaralı sayısının 29 bine ulaştığı ve Gazze Şeridi’nde 1 milyon 500 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi.

23.18: İsrail uçaklarının, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında en az 31 kişi öldü. 12 evin bombalandığı saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.

HAMAS'TAN 'ATEŞKES' ŞARTIYLA 'REHİNE' TEKLİFİ

23.00: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, çatışmalara 5 günlük bir ara karşılığında 70 kadar çocuk ve kadın rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

21.45: İsrail, 'Terörle Mücadele Yasası'nı da değiştirdi. İsrail Meclisinde yapılan oylamada, İsrailli olmayan kişilerin "terörist" olarak ilan edilmesine imkan tanıyan yasa onaylandı.

21.37: Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde kötüleşen insani durumdan, insanların ve çocukların acil tıbbi bakıma ihtiyaç duymasından duyduğu derin endişeyi dile getirerek, "Uluslararası ortaklarımızla hasta ve yaralı Filistinli çocukları Hollanda'ya kabul etme ihtimalini görüşüyoruz" dedi.

20.30 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, “Gazze'ye yakıt girişine izin verilmemesi nedeniyle Gazze'deki insani yardım operasyonu önümüzdeki 48 saat içinde durma noktasına gelecek” dedi.

19.23: Avrupa Birliği Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. DSÖ verilerine göre Gazze'deki hastanelerin yüzde 20'sinin kullanılamaz halde olduğuna dikkat çeken Borrel, "AB olarak insani yardımı 100 milyon Euro'ya yükselttik. Acilen insani koridor açılmalı. Savaşa insani ara verilmeli yardımlar bölgeye ulaştırılmalı" dedi.

AMBULANSA BOMBA YAĞDI

18.53: Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yanı başındaki hastalara giden ambulansa saldırdılar. Hastanenin etrafında tedavi bekleyen yaralıları içeri alamıyoruz.

10.30: IDF, İsrail topçusunun Pazartesi sabahı Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine fırlatılan iki roketin geldiği bölgeye ateş açtığını açıkladı. İsrail ordusu, iki roketin açık araziye düştüğünü belirtti. Saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

09.00: Birleşmiş Milletler'in, Bangkok, Tokyo ve Pekin'deki ofislerinde BM bayrakları yerel saatle sabah 9.30'da yarıya indirdi. BM çalışanları, İsrail-Hamas çatışması sırasında Gazze'de hayatını kaybeden meslektaşlarının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

06.10: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD hava saldırılarının Pazar gecesi doğu Suriye'nin Deyrizor bölgesindeki İran İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne (IRGC) ve İran destekli milislere ait bölgeleri hedef aldığını duyurdu.

00.39: İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest kalması için "anlaşma yapabileceklerini" belirtti.

00.35: Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrailli radikal Yahudi yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere saldırı çağrılarına ve provokasyonlara tepki gösterdi.

MACRON'DAN GERİ ADIM

00.07: İsrail ordusunun yoğun biçimde saldırdığı ve insani krizin her geçen gün derinleştiği Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u tekrar aradı ve sözlerine açıklama getirdi.

Macron, "İsrail'in Hamas terör örgütüne karşı operasyonunda kasıtlı biçimde sivillere zarar vermekle suçlama niyeti olmadığını ve olmayacağını" vurguladı.

'KOŞULSUZ DESTEKLİYORUM'

Fransa Cumhurbaşkanı, "İsrail devleti ve sizin kendinizi savunma hakkınızı koşulsuz destekliyorum." ifadelerini kullandı.

23.57: İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetiminin, işgal altındaki Batı Şeria’da "Hamas'a destek gösterilerini önlemek için son haftalarda yoğun bir şekilde çalıştığını” söyledi.

SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 43'ü Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 361'i asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, ölenlerin sayısı 11 bin 180’i aştı, bu kişilerin en az 4 bin 609'unu çocuklar ve 3 bin 100'ünü kadınlar oluşturuyor.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 186 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 73 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...