Tgrt Haber

Güney Çin Denizi'nde tansiyon yükseldi: Tazyikli suyla müdahale

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
11 Aralık 2023 10:53 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 11:00
Güney Çin Denizi'nde tansiyon yükseldi: Tazyikli suyla müdahale
çin,abd,filipinler

Dünya Rusya-Ukrayna ve İsrail-Hamas savaşına kilitlenmişken Güney Çin Denizi'nde de gerilim yükseliyor. Tartışmalı bölgede Filipinler'e ait bir tedarik gemisine Çin donanması çok sert müdahale etti.  

Güney Çin Denizi'nde tansiyon yükseldi. Tartışmalı bölgede Filipinler'e ait tedarik gemisi, 2. Thomas Sığılığı'ndaki askerlere ekipman göndermek için ilerlerken Çin donanmasına ait bir savaş geöisi tazyikli suyla sert müdahalede bulundu. Olay kısa süre içinde büyük bir gerilim kazanırken Çinli yetkililer, "Filipinler bir an önce bu provokatif hareketleri sonlandırmalı ve kendi topuğunu vurmaktan vazgeçmeli" açıklamasında bulundu. Ayrıca  Filipinler'in başka ülkelerle birlikte çalıştığı da ima edilirken herhangi bir ülke ismi verilmedi. 

ABD ise sert bir cevapla karşılık verdi, "Çin, Filipinlerin deniz operasyonunu ve bölgesel istikrarı riske atıyor. Pekin Güney Çin Denizi'ndeki tehlikeli ve istikrarı bozucu hamleleri durdurmalı" açıklamasında bulundu.

Güney Çin Denizi'nde tansiyon yükseldi: Tazyikli suyla müdahale

ÇİN'İN BÜYÜKELÇİSİ ÇAĞRILDI, NOTA VERİLDİ

Filipinler lideri Ferdinand Marcos Jr. da, "Çin sahil güvenlik ve donanmasının bizim sularımızdaki varlığı yasa dışıdır ve uluslararası yasaların ihlali anlamına gelmektedir" dedi. 

Filipinler Dışişleri Bakanlığı bugün ise çok daha sert bir diplomatik adım attı. Yapılan açıklamada Çin'in Manila Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrıldığı ve nota verildiğini kaydedildi. 

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...