Tgrt Haber

Haftalardır beklenen haber geldi! Hamas lideri Heniyye: İsrail ile ateşkese ulaşmaya yakınız

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Kasım 2023 08:56 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 10:39
hamas,israil,gazze,filistin

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 46. günde de devam ederken Hamas lideri İsmail Heniyye'den umut veren bir ateşkes açıklaması geldi. Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını söyledi. 

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze'ye 46 gündür bombalar yağdıran İsrail saldırılarını sürdürürken Katar'ın ateşkes uğraşlarına dair yeni bir gelişme yaşandı. Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'yakın' olduklarını, arabuluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi. Telegram üzerinden açıklama yapan Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, ''Hareket, Katar’daki kardeşlerine ve arabuluculara cevabını verdi. Ateşkes anlaşmasına ulaşmaya yakınlaştık.'' dedi.

Bir başka Hamas yetkilisi ise Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna açıklamalarda bulundu. Yetkili, ateşkesin birkaç güne olabileceğini, Gazze'ye yardımlarının nasıl gireceğinin ve rehine takasının nasıl yapılacağına dair görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Yetkili, en başından beri belirttikleri, İsrailli rehinelerin, Filistinli mahkumların hapishanelerden serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılacağının altını çizdi.

 Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'yakın' olduklarını, arabuluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi.

İSRAİL: ARTIK TOP HAMAS'IN SAHASINDA

İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan analist Roi Şaron ise İsrail'in rehine takası anlaşmasına 'yeşik ışık' yaktığını, Hamas'ın cevabını beklediklerini söyledi. Kritik saatlerde olduklarını belirten Şaron, bir anlaşmaya varmaya her zamankinden daha yakın olduklarını şu sözlerle ifade etti:

''Geçtiğimiz günlerde Hamas İsrail'e bir teklif iletti ve Hamas'ın şart ve taleplerinin kabul edilmesi konusunda İsrail'de mutabakata varıldı. Artık top Hamas'ın sahasında ve Hamas'ın aslında sorumluluk ve ciddiyet göstermesi gerekiyor. Olumlu cevap verirse doğrulanabilir bir anlaşmaya girmiş olacağız.''

ABD BASINI: GEÇİCİ ARA İÇİN ANLAŞMAYA VARILDI

Hafta sonu Amerikan The Washington Post gazetesi de çatışmalara geçici ara için anlaşmaya varıldığını yazmıştı. Amerikan yönetiminden ise "Henüz anlaşmaya varılmadı, taslak çalışması sürüyor" şeklinde bir açıklama gelmişti. İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Herzog, ABC'ye konuştu. "Ateşkes için umutluyum" dedi. Herzog çalışmaların sürdüğünü belirtti. Herzog, ayrıntı vermedi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Taslak metne göre, ateşkes süresi beş gün. Buna karşılık olarak Hamas bu süreçte en az 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak. Bu işlem 24 saatlik aralıklarla olacak.

Haftalardır beklenen haber geldi! Hamas lideri Heniyye: İsrail ile ateşkese ulaşmaya yakınız

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 66, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 600'ü çocuk ve 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 217 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu öldü.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...