Tgrt Haber

Araştırmalar ortaya koydu: İsrail baskısı Gazzeli çocukları depresyonuna itiyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Aljazeera
15 Haziran 2022 15:02 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 16:28
Çocukların yarısından fazlasında iletişim ve dil problemleri ortaya çıktı.
Gazze,İsrail

İşgalci İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze’de çocukların yüzde 80'inin baskı ve şiddetten dolayı depresyona girdiği ve yarsının ise intiharı düşündüğü ortaya çıktı. 

Çocukların yarısından fazlasında iletişim ve dil problemleri ortaya çıktı.

İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası uzun yıllardır devam ediyor. İsrail’in ablukası altında yaşam süren Gazze’deki çocukların yüzde 80'inin maruz kaldıkları baskı ve şiddetten dolayı depresyona girdiği ortaya çıktı. Rapora göre, Gazze'de 800 bin çocuk abluka altında yaşam sürüyor ve bu durumun ruh sağlıklarını derinden etkiliyor. 

YARISI İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR

Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children) tarafından yayınlanan rapora göre, Gazze Şeridi'ndeki her beş çocuktan dördü İsrail'in bölgede on beş yıldır uyguladığı ablukanın neden olduğu depresyon, üzüntü ve korkuyla mücadele ediyor. Örgüt, 2018 yılında gerçekleştirdiği benzer araştırmanın ardından Gazze’de 488 çocuk ve 168 ebeveyn ve bakıcıyla görüştü. Raporda Gazze'deki çocukların yarısından fazlasının intiharı ve beşte üçünün kendine zarar vermeyi düşündüğü bildirildi.

YÜZDE 59’UNDA İLETİŞİM VE KONUŞAMAMA SORUNU 

Gazze'de çocukların ve gençlerin yaşadığı ruh sağlığıyla ilgili sorunlara abluka ve sağlık hizmetleri gibi temel hizmetlere erişim eksikliğinin neden olduğu kaydedildi. Raporda, Gazzeli çocukların yüzde 79'unun son birkaç yılda altını ıslatma sorunu yaşadığı ve yüzde 59'unda konuşma, dil ve iletişim güçlükleri meydana geldiği kaydedildi. Çocuklarda geçici ani tepkisellik gibi sorunların meydana geldiğini ve bir kısmında travma veya istismar belirtileri olduğu kaydedildi. 

15 YILDIR SÜRÜYOR

Gazze Şeridi 15 yıldır İsrail tarafından hava, kara ve denizden abluka altında tutuluyor. Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de İsrail kuşatması sebebiyle hastalıklar, intiharlar ve ölümler arttı. Açık hava hapishanesine dönüşen Gazze, İsrail tarafından birçok hava ve kara saldırısıyla hedef alındı. İsrail güçlerinin düzenlediği saldırılarda Gazze'de binlerce bina yıkıldı, binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve sakat kaldı. Filistinliler ve dünyadan gönüllüler birçok kez ablukayı aşmak ve Gazze'ye yardım ulaştırmak için girişimde bulundu. Ancak pek çoğu İsrail tarafından engellendi.

Kaynak: Aljazeera
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...