Tgrt Haber

Son dakika! Karabağ'da terör operasyonu: Hedefler yerle bir oldu, Ermeni ayrılıkçılar ateşkes istedi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
19 Eylül 2023 12:30 - Güncelleme : 19 Eylül 2023 22:39
azerbaycan,terör,operasyon,ermenistan

Son dakika... Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Operasyonda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığının altını çizen Azerbaycan, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiğini aktardı. Yaklaşık 5 saat süren operasyonda; neredeyse tüm hedefler yok edilirken, Ermeni ayrılıkçılar ateşkes istedi.

Ermeni silahlı güçlerinin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunması bölgedeki gerilimi had safhaya çıkarmıştı.

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirildi. 

ERMENİ AYRILIKÇILAR ATEŞKES İSTEDİ

Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonu yaklaşık 5 saatte sona erdi. Ermeni ayrılıkçılar, ateşkes istedi. Azerbaycan, neredeyse tüm hedeflerin vurulduğunu bildirdi.

Karabağ'daki ayrılıkçı rejim, Azerbaycan tarafına operasyonu durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturulması çağrısında bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ağdara istikametinde bulunan Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından birinin imha edildiği bildirildi. Ayrıca Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait sığınak ve askeri teçhizatın vurulduğu aktarıldı.

ERMENİ ATEŞİYLE 1 KİŞİ ÖLDÜ

Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa'ya hava toplarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi. Açıklamada, saldırı sonucu Şuşa Devlet Korusunda mühendis olarak görev yapan Vidadi Ferhadov'un hayatını kaybettiği belirtildi.

AZERBAYCAN'DAN SİLAHSIZLANDIRMA ÇAĞRISI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Haciyev operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Hacıyev, Karabağ’daki Ermenistan yanlısı yasa dışı bölücü kukla rejimin kendisini feshetmesi gerektiğini vurgulayarak, “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni Silahlı Kuvvetler silahsızlandırılmalıdır. Azerbaycan meşru askeri hedefleri hassas güdümlü mühimmatla vuruyor ve kesinlikle sivillere zarar vermekten kaçınıyor” dedi.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenliklerinin Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde sağlanacağını açıklayan Hacıyev, Karabağ’da Ermenistan yanlısı sözde rejimin askeri ve sözde hükümet yapılarının feshedilmesi ve yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerin silahsızlandırılması çağrısını yineledi.

Antiterör operasyonunun başlamasının ardından bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Karabağ'da başlatılan antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor. Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı.

"Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Azerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor. Karabağ'da uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığına ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimine bilgi verildi"

BÖLGEDEKİ SİVİLLERE SMS GÖNDERİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da bulunan sivillerin telefonlarına da SMS gönderdi. Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve hastalara gerekli tıbbi bakım sağlanacağını belirten bakanlık, Ermenileri askeri tesislerin yakınlarında durmamaları konusunda uyardı ve Ermeni nüfusun tahliyesi için kabul noktaları açıldığını duyurdu. 

ERMENİSTAN VE RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Bakü'nün Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni yanlısı ayrılıkçılara karşı "yerel terörle mücadele faaliyetlerini başlattığını" duyurmasının ardından, Azerbaycan sınırındaki durumun istikrarlı olduğunu açıkladı.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1704092768409133296

Ermenitan, "Bölgede askerimiz yok" açıklamasını yaparken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da, "Rusya Karabağ konusunda Azerbaycan ile de iletişim halinde. Yakında bir bildiri yayınlayacağız. Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Taraflara kan dökülmesini durdurma çağrısı yapıyoruz" dedi. 

"TÜRKİYE HER ZAMAN AZERBAYCAN'IN YANINDA"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında son bilgileri verdi. Yaşar Güler de Hasanov'a Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti. 

SİHA'lar Ermenistan mevzilerini yerle bir etti

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı verdi. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni'yi buraya yerleştirdi. Rusların bu politikası kanlı meyvelerini 90'lı yılların sonunda vermeye başladı.

Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca, Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesine ilişkin taleplerini dillendirdiler. İki toplum arasındaki anlaşmazlık çatışmaya, 1990'lı yılların başlarında da geniş çaplı savaşa dönüştü.

Son dakika! Karabağ'da terör operasyonu: Hedefler yerle bir oldu, Ermeni ayrılıkçılar ateşkes istedi

Rusların desteğini de alan Ermeniler, 1991’de Hankendi’ni, 1992’de Şuşa ve Hocalı’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Ermeniler bu süreçte Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın Azerbaycanlı da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
R.guler19 Eylül 2023 15:00

Can Azerbaycan Allah yardımcınız olsun zaferlerle Rabbım ordumuzu ve ordunuzu herdaim muzaffer eylesin.

Sonraki Haber Yükleniyor...