Tgrt Haber

2000 sonrası primi yatanların beklediği kademeli emeklilik şartları! Kademeli emeklilikten yararlanacaklar belli oldu

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
23 May 2024 15:50 - Güncelleme : 23 May 2024 15:50
2000 sonrası primi yatanların beklediği kademeli emeklilik şartları! Kademeli emeklilikten yararlanacaklar belli oldu

Erken emekliliği kıl payı kaçıran 2000 sonrası primi yatanlar kademeli emeklilik haberini bekliyor. Torba yasasına bile henüz gitmeyen kademeli emeklilik şartları ise şimdiden belli oldu.

2023 yılında yapılan Erken Emeklilik kararnamesinden sonra bir gün arayla emekli olmayı kaçıran vatandaşların gözü kulağı meclisten çıkacak olan kademeli emeklilikle ilgili torba yasasında. Özellikle 2000 sonrası primleri yatanların sabırsızlıkla beklediği kademeli emeklilik haberine dair şartlar ise belli oldu. 

2000 SONRASI PRİMİ YATANLARIN BEKLEDİĞİ KADEMELİ EMEKLİLİK ŞARTLARI! 

Geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmanın olmadığını söylese de vatandaşlar sık sık kademeli emeklilik hakkında arama yapıyor. Yeni dönemde ihtimal karşısında meclise torba yasası olarak giderse kademeli emeklilik şartlarına dair detaylar...

2000 sonrası primi yatanların beklediği kademeli emeklilik şartları! Kademeli emeklilikten yararlanacaklar belli oldu - 1. Resim

9 Eylül 1999 tarihinden itibaren Erken Emekliliği kaçıranlar, mağduriyetleri için kademeli emeklilik yasasını bekliyor. Kademeli emeklilikte hem prim hem yaş baz alınarak yapılır. Önceki gibi prim ya da yaş değil iki durum esas alınarak yapılır. Ayrıca çalışma hayatında yer alan kadınlar erkeklerden daha önce emekli oluyor. 

Yaş skalasında 2000 yılından itibaren emekliliğe başvuran kadınlar 43 yaşla beraber 6250 prim gününü doldurması gerekiyor. Erkeklerde ise 45 yaş ve 6325 prim günü baz alınır. 

2000 sonrası primi yatanların beklediği kademeli emeklilik şartları! Kademeli emeklilikten yararlanacaklar belli oldu - 2. Resim

Burada kritik nokta yaşın doldurulması oldu. 2001 yılından sonra giriş yapan kadınlarda aynı şekilde 43 yaşını doldurması gerekiyor ancak bu kez 6400 prim gününü tamamlaması şartı var. Erkeklerde ise 45 yaşla beraber 6475 prim günü tamamlaması lazım. Her yıl yaş ve prim sayısı değişiyor. Bunu öğrenmek için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekiyor. Buna göre yaş ve prim hesaplanarak olası bir kanunda kademeli emeklilikten yararlanıp yararlanmayacağını öğrenmiş olur. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Esnaf23 Mayıs 2024 20:57

7200 yüzü bekliyoruz

Sonraki Haber Yükleniyor...