Tgrt Haber

2023'ü sallamaya geliyorlar! Altın ve gümüşte heyecanlandıran tahmin: Değerlerini ikiye katlayacaklar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Aralık 2022 12:00 - Güncelleme : 24 Aralık 2022 13:19
altın,gümüş

Altın fiyatları 19 Aralık haftasına hızlı bir giriş yapmasının ardından Salı günü son bir ayın zirvesini gördü. Yurt dışı kaynaklı gelişmelere bağlı olarak haftayı bin 79 TL seviyesinden kapattı. Gümüş ise hafta boyu artış yaşayarak Cuma gününü 14 lira seviyelerinden sona erdirdi. Uzmanlar ise altın ve gümüşün 2023 yılında büyük bir patlama yaşayarak değerlerini ikiye katlayacaklarını ifade ediyorlar. Öngörülere göre altının ons fiyatı 2 bin doların üzerine çıkacak. Şu sıralar 23 dolar bandından seyreden ons gümüş ise 50 dolara kadar yükselecek. Ons altının 2 bin dolara çıkması halinde yurt içi piyasalarda gram altının fiyatı bin 200 liraya yükselecek.

Altın piyasaları Japonya Merkez Bankası (BOJ) kararları ve Amerikan ekonomisinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak hafta boyu dalgalı bir seyir izledi. Salı günü son bir ayın rekorunu kıran altının gram fiyatı bin 90 dolara seviyelerini zorladı. Dolardaki değer kazançlarına bağlı olarak zirveyi koruyamayan gram fiyatı haftayı bin 79 TL ile kapattı. 

JAPONYA MERKEZ BANKASI ALTINI YUKARI ÇEKTİ

Altın haftaya bin 76 seviyelerinden başlaması ile beraber Japonya Merkez Bankası’ndan gelen piyasaları şaşırtan karar altının Salı gününden sonra yükselmesini sağladı. Japonya Merkez Bankası getiri eğrisi politikasında değişikliğe değişikliğe gidince dolar baskı altına alındı. Bu da ons altında sert yükselişlere sahne oldu.  Tokyo’dan gelen bu destek spot altın fiyatlarının 1.814 seviyelerine tırmandı.  Bankanın 10 yıllık tahvil getiri tavanını 50 baz puana çıkarması doların gerilemesine neden oldu. Dolar/Yen paritesi yüzde 3 değer kaybetti. İlerleyen günlerde ABD ekonomisinde yaşanan gelişmeler dolara olan talebin artmasını desteklerken altının zirveden inmesine neden oldu. 

GRAM ALTIN KISA SÜREDE BİN 200 LİRAYA ÇIKABİLİR

Öte yandan dünyaca ünlü analist Avi Gilburt paylaştığı bir tahminde altının ons fiyatlarının 2.000 doların üzerine çıkacağını ifade ediyor. Ünlü analiste göre ons altın bir sonraki rallide 2 bin 100 dolara çıkabilir. Eğer kısa süre içinde bu öngörü gerçekleşirse gram altın bin 200 liraya çıkabilir. Gümüş fiyatları içinde konuşan Avi Gilburt, şu sıralar 23 dolar civarında olan gümüşün 50 dolara yükselebileceğini ifade etti.

“GÜMÜŞÜN ALTINDAN DAHA FAZLA POTANSİYELİ VAR”

Gilburt, altından bile daha fazla potansiyel gördüğünü söylediği gümüş için “Önümüzdeki yıl, yani bir buçuk yıl içinde hem üçüncü hem de beşinci dalga rallisi için hazırlanıyor” ifadelerini kullandı. Ünlü analist "Uzun vadede, gümüşün 50 doları görmesini bekliyorum, ancak bu birkaç yıl alabilir. Fiyatlar 2023'te ve 2024'ün ilk yarısında kolaylıkla ikiye katlanabilir."

"ALTINDAN ÇOK KAZANDIRDI"

Öte yandan Finans Analisti İslam Memiş, kısa süre önce gümüş hakkında yaptığı bir yorumda “Gümüşün gram fiyatı yıla 992 seviyesinden başladı. Şu anda 14 lira seviyesinden satabiliyorlar ve gümüşün gram fiyatı da altından fazla getirisi oldu. Yüzde 40 civarından altın kazandırırken yüzde 41 civarından gümüş kazandırdı.” İfadelerini kullandı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Muhammet Kapcı 24 Aralık 2022 16:06

2022 içinde aynı şeyler söylediniz gümüş 50 dolardiye 18 19 dolar seviyesin yeni geçti 12 çi ayda 23 24 lerizorluyor dolar yükselirse

Sonraki Haber Yükleniyor...