Tgrt Haber

Altında 2023 tahmini! Ünlü iş insanı yatırımcıları uyardı: Son şansınız olabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
31 Aralık 2022 17:00 - Güncelleme : 31 Aralık 2022 17:12
Altında 2023 tahmini! Ünlü iş insanı yatırımcıları uyardı: Son şansınız olabilir
altın,ons,robert kiyosaki,gümüş

2022 yılının ilk gününe 769 lira seviyesinden başlayan altın tüm yıl boyunca dalgalı bir seyir izlemesinin ardından seneyi rekor bir artışla kapatıyor. Çin pandemisi ve dolara olan güvenin uluslararası alanda azalması ile beraber altın haftanın son işlem gününe bin 94 liradan başladı. 2023’ün altın yılı olacağına inanan uzmanlar gelecek yıl altın fiyatlarının onstaki yükselişle beraber 2 katına çıkacağını söylüyorlar. Diğer yandan analistler düşük fiyatlardan altın almak için yatırımcıların yılın son fırsatını kaçırmamaları gerektiğini ifade ediyorlar.

Küresel piyasalardaki belirsizlik ve merkez bankalarının para politikalarındaki sıkılaşma eğilimleri ile yatırımcı güvenli limanlara demirlemeye başladı. Dünyanın önemli finans kuruluşlarından Bank Central Asia (BCA) ons altında sert yükselişlerin yakın zamanda gerçekleşeceğini ifade ederken, başkan bir finans şirketi olan Well Fargo Bank altının 2023 yılında değer kazançlarının yükseleceğini söylüyor. Ünlü Amerikalı İş insanı Robert Kiyosaki ise yatırımcılara seslenerek bu düşük fiyatlardan altın almanın son şansları olduğunun altını çiziyor. 

DOLARA GÜVEN AZALDI, RUSYA RÜZGARI PİYASALARI ALT ÜST ETTİ

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla beraber Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya arasından yaşanan sürtüşme en çok enerji piyasasını etkiledi. Diğer yandan petrol fiyatlanmaları da tavan uygulaması hamlesi ile yerinden oynadı. Jeopolitik gerilimin artması değerli metallerde fiyat artışlarını destekledi. Öte yandan Fed’in Mart 2023’ten itibaren faiz artışlarında frene basacağına yönelik beklentiler dolara olan güvenin azalması sebep olurken altın ve gümüşte değer artışları gözlendi. 

ONS ALTIN BİN 900 DOLARA ÇIKACAK

Dünyanın önemli finans kuruluşlarından Bank Central Asia 2023 yılında şu sıralar bin 815 bandından seyreden ons altının kısa sürede bin 900 dolara çıkacağına dair görüşlerini paylaştı. Kuruma göre, sürekli yüksek enflasyon ve küresel ekonomik belirsizliğe rağmen altında olumlu görünüm devam ediyor. Ayrıca, "Gelecek yıl artan belirsizlik ve doları zayıflatacak güvercin bir Fed zemini göz önüne alındığında, altına yönelik güvenli liman talebi artacaktır."

WELL FORGE ALTIN VE GÜMÜŞ GELECEK YIL İYİ BİR PERFORMANS GÖSTERECEK

Başka bir finans şirketi Wells Fargo'nun gerçek varlık stratejisi başkanı John LaForge ise küresel altın piyasalarının nabzını tutan Kitco com’a yaptığı açıklamada altının son iki buçuk yılını zor geçirdiğini ifade ederek altının gelecek yıl daha da yükseleceğini ifade etti. Laforge’ye göre altın ve gümüş gelecek yıl iyi bir performans sergileyecek. 

ALTIN ALMAK İÇİN SON ŞANS OLABİLİR

Öte yandan dünyaca ünlü Amerikalı iş adamı Robert Kiyosaki yatırımcılara seslenerek bu düşük fiyatlarla altın almak için son şans olduğunu ifade etti. Ünlü iş insanı sosyal medya hesabından “"Altın 1800'ün üzerinde. Gümüş 24'ün üzerinde. Enflasyon yükseliyor. Faiz oranları yükseliyor. Borsa çökecek, altın ve gümüş yükselecek. Bu düşük fiyatlardan altın ve gümüş almak için son şans olabilir. Dikkatli olun" uyarısını yaptı. 

GRAM ALTIN GÜNE BİN 95 SEVİYESİNDEN BAŞLADI

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.095 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,51 artışla 1.092 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,3 değer kazancıyla 1.095 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.795 lira, Cumhuriyet altını da 7.280 liradan satılıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...