Tgrt Haber

Altın yükselecek mi? Dünyaca ünlü analistten çarpıcı yorum: Tüm şartlar hazır, ralli geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
30 Ocak 2023 15:20 - Güncelleme : 30 Ocak 2023 15:45
Altın yükselecek mi? Dünyaca ünlü analistten çarpıcı yorum: Tüm şartlar hazır, ralli geliyor
altın,dolar,fed,merkez bankası

Gram altın ABD Merkez Bankası Fed’in çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararları öncesi haftaya yükselişle başladı. Çin’de yaşanan toparlanma küresel piyasalarda risk iştahını artırırken uzmanlar altının 2022 yılı boyunca dalgalı bir seyir izlediğini daha fazla yükselmesi için gerekli koşulların oluştuğunu ifade ediyor.

Gram altın fiyatları ons altındaki yükselişlere paralel olarak rekor seviyelere kadar yükseldi. Fed‘in 1 Şubat günü yapacağı toplantıda alacağı faiz kararı altın piyasasının yönünü belirleyecek. Bununla beraber piyasalar 25 baz puanlık artışa kesin gözü ile bakıyor. Çeşitli eyaletlerin Fed başkanlarından da faiz artışlarının azaltılması yönünde açıklamalar geliyor. Yurt içi piyasalarda ise gram, çeyrek ve tam altın fiyatların yatırımcının gündeminde önemli yer tutuyor. 

GRAM ALTIN ARTTI MI?

Haftanın ilk işlem gününe artışla başlayan gram altın 1.167 lira seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü, ons fiyatına paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,1 azalışla 1.165 liradan tamamladı.  Çeyrek altın 1.910 lira, Cumhuriyet altını da 7.760 liradan satılıyor.

MERKEZ BANKALARI ALTIN ALIMLARI TARİHİ ZİRVELERDE

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, merkez bankaları özellikle enflasyonu etkilerinden korunmak için altın rezervlerini güçlendirdi. 1974 yılında bu yana altın rezervleri en güçlü seviyede. Bu durum ise ons altının değerlenmesini sağlıyor.

RALLİ KOŞULLARI OLUŞTU

Goldman Sachs Emtia Araştırma Başkan Yardımcısı Daniel Sharp  2023 yılında altının genel görünümü hakkında önemli açıklamalar yaptı. Sharp, “Altın, 2022'de enflasyon karşısında atılan sert para politikası adımları ve Ukrayna savaşı nedeniyle artan jeopolitik gerilim arasında dalgalı bir yıl geçirmiş olsa da, artık daha uzun süreli bir ralli için koşulların oluştuğuna inanıyoruz” dedi. 

ZAYIF DOLAR ALTINI DESTEKLİYOR

Sharp açıklamalarında şunları aktardı: Öncelikle, güçlü merkez bankası alımları küresel olarak altına olan talebin artmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda Çin kısıtlamalarının sona ermesi ve zayıf dolar, tüketici satın alma gücünün artmasına katkıda bulunuyor. İkincisi, altının parasal zemini iyileşiyor. ABD’de enflasyon düştükçe, Fed'in yaklaşımı daha dengeli hale geliyor. Buna bağlı olarak ekonomistimiz altının daha iyi performans gösterebileceği daha yumuşak bir parasal ortam oluşacağını düşünüyor. Altının ons fiyatının bu yıl 1950 dolara ulaşmasını beklesek de, bu tahminin üstü yukarı yönlü olarak açık.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...