Tgrt Haber

Dolarda büyük kayıp! Yüzde 10 geriledi, hazirandan beri en düşük seviye (10 Ocak güncel döviz fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Ocak 2023 11:25 - Güncelleme : 10 Ocak 2023 12:31
Dolarda büyük kayıp! Yüzde 10 geriledi, hazirandan beri en düşük seviye (10 Ocak güncel döviz fiyatları)
dolar,2023 dolar,fed

2022 yılında Fed faiz artışlarına bağlı olarak dolar rekor üzerine rekor kırdı. Dolar, tarihin en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından diğer para birimleri ve altını baskı altına aldı. Fed faizlerinde yumuşama beklentisi ise dolar endeksinin son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Dolar/TL ise güne yatay bir seyirle başlamasının ardından 18,7790 seviyelerinde işlem görüyor.

Amerika Merkez Bankası’nın tutanaklarında faiz artışlarına devam edileceği mesajı verilirken ABD’de cuma gün açıklanan tarım dışı istihdam verisi şahin tutumdan vazgeçileceği öngörülerini güçlendirdi. Dolar endeksi son ayların en düşük seviyelerine gerilerken önemli kuruluşlardan ardı ardına dolar tahmini geldi. Genel beklenti doların gerileceği yönünde. 

HAZİRAN’NDAN BERİ EN BÜYÜK DÜŞÜŞ

ABD’de enflasyonun 2022’de son 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından sıkı para politikaları uygulanmaya başladı. Yıl boyu devam eden faiz politikası aralık ayından gelen yüksek istihdam verisinden yola çıkarak şubattan itibaren faizlerde gerileme olacağı yorumları yapıldı. Bu gelişmelerin ardından negatif fiyatlanmalar maruz kalan dolar endeksi 103,40 seviyelerine geriledi. Bu oran hazirandan beri en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Endeks zirveye göre yüzde 10 geriledi.

DOLARDA İYİMSER HAVA SONA ERECEK

Piyasalara yön veren Bank of America’nın dolar öngörüsüne göre dolar son dönemde yaşadığı değer kayıplarının bir kısmını yılın ilk çeyreğinde geri alacak. Ancak bu iyimser hava çok uzun sürmeyecek. BofA Stratejisti Athanasios Vamvakidis’e göre 2023 yılı dolar fiyatlanmalarında kötümser bir hava hâkim olacak. 

2023 DOLAR İÇİN DÜŞÜŞ YILI OLACAK

Dünyanın en büyük bankası olarak tanımlanan BNP Paribas ekonomistleri de benzer yorumlarda bulundu. Bankaya göre dolar yılın ilk aylarından belli bir değer kazandıktan sonra düşüş trendine girecek. 

DOLAR/TL GÜNE YATAY BAŞLADI

Öte yandan yurt içi piyasalarda dolar/TL, güne yatay bir seyirle başlamasının ardından 18,7790 seviyelerinde işlem görüyor.  Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü yüzde 0,3 artışla 18,7702'den tamamladı.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...