Tgrt Haber

Doların yerinde durmadığı gece: Nasıl başladı nasıl bitti?

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
10 Haziran 2022 10:10 - Güncelleme : 10 Haziran 2022 12:09
Doların yerinde durmadığı gece: Nasıl başladı nasıl bitti?
dolar

Dün akşam Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasıyla piyasa hareketlendi. Döviz kurlarında “Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki yeni adımlar silsilesi” hareketliliği duyurunun yapılmasından itibaren başladı. Dolar, euro ve gram altında düşüşler görülürken BDDK, SPK ve TCMB adımları ardı ardına geldi. İşte Hareketli gecenin madde madde özeti…

Dün akşam fitili Hazine ve Maliye Bakanlığının piyasa kapanışı sonrası yaptığı açıklama ateşledi. "Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren kamuoyu ile paylaşılacaktır" duyurusu ile birlikte hareketlilik başladı.

Açıklama ile Türk Lirası değer kazanma sürecine girdi. Diğer para birimleri karşısında yüzde 2’den fazla artış görüldü.

Dolar 17,29 TL’den 6,74 TL seviyesine kadar geriledi, euro 18,63 TL’den 18,28 TL’ye kadar düştü, gram altın 1026 TL’den 996 TL’ye kadar geri çekildi.

Yürütülen Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki adımlar gece boyunca sürdü. Başta döviz kurları olmak üzere ekonomi başlıklarında merakla beklenen adımlar başlangıcı Gelire Endeksli Senet (GES) geldi. Ardından BDDK ve SPK açıklamaları gelirken, gecenin kapanışı ise Merkez Bankası’ndan geldi.

İşte madde madde özet:

GELİRE ENDEKSLİ SENET (GES)

Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemleri 15 Haziran’dan itibaren gerçekleştirilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların tasarruflarını Türk Lira cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edecek.

GES sadece gerçek kişilere sunulacak. GES’lerin, ülke genelindeki duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edileceği belirtililirken getirileri güçlü olan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak.

KREDİLERE VE KREDİ KARTLARINA DÜZENLEME

100 bin TL üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indi. 50 bin TL 100 bin TL arası krediler için ödeme süresi 24 ay olurken 100 bin TL üzeri 12 ay olarak belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından atılan adım, kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı.

Limiti 25 bin TL ve altı olan kredi kartlarında aylık asgari ödeme tutarı, aylık bakiyenin yüzde 20'si olacak. Daha yüksek limitli kredi kartları için asgari ödeme tutarı, aylık faturanın yüzde 40'ı olarak belirlendi.

BDDK daha önce yabancıların Türk Lirası'na erişimine getirilen sınırlamayı, belli kurallara bağlı olarak esnetecek.

EMTİA BORSASI

SPK tarafından Borsa İstanbul bünyesinde “Emtia Borsası” kuruldu. Emtia yatırımı için yatırımcılar, işlemlerini yurt dışına gitmek zorunda kalmadan yurt içinde yapabilecek.

HALKA ARZDA İNDİRİM

Yurt dışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler artık SPK'ya ihraç ücreti ödemeyecek. Yurt içinde halka arz olan şirketler yabancı yatırımcıdan kaynak alırsa, kayıt ücretinde yüzde 90’a kadar indirim alacak.

ZORUNLU KARŞILIK ARTIRILDI

Merkez Bankası ticari kredilere uygulanan zorunlu karşılık oranını artırdı. Ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20'ye çıkarıldı.

Bankalar tarafından, döviz hesabına karşılık ilave “Türk Lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet” kurulacak.

KURLAR YERİNDE DURMADI

Hazine ve Maliye Bakanlığının 'hızlı ve çözüm odaklı adımlar' açıklaması öncesinde 17,29 seviyesinin üzerini test eden dolar TL kuru, açıklamalarla 16,74 seviyesine kadar geriledi. Euro/TL de 18,64 TL seviyesinden 17,96 TL'ye indi. Adımların saat 23.30 itibarıyla gelmesiyle kurlar yeniden yükselerek eski yerine geldi.

CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...