Tgrt Haber

Duyan kuyumcuya koşacak! Ünlü ekonomistten dudak uçuklatan tahmin: Altın 300 lira birden artacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
09 Ocak 2023 10:59 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 11:25
altın,ons altın,batuhan tufaner

Ons altın fiyatları 9 Mayıs 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi test ederken gram altın buradan aldığı destekle bin 134 TL seviyelerine kadar yükseldi. Bu artışlarda Amerikan Merkez Bankası Fed’in şahin para politikalarında yumuşamaya gideceğine yönelik beklentiler etkili olurken pandemi vakaları ile mücadele eden Çin’in 2020'den sonra ilk kez sınırlarını dış dünyaya açması küresel yatırımcıları heyecanlandırdı. Ünlü Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, dikkat çeken bir altın tahmininde bulunarak “Ons altın fiyatının 2060 doların üzerine çıkması, altında bir ralli başlatabilir. 2023’de gram altının fiyatı 1400 TL’yi görebilir” dedi.

Küresel piyasalardaki pozitif seyir ons altın tarafında yukarı yönlü hareketlenmelere başladı. Ons altın neredeyse dokuz ay sonra en yüksek seviyesini test etti. Gram altın ise buna paralel olarak yurt içi piyasalarda kendi rekorunu kırdı, 9 Ocak sabahında bin 134 TL seviyelerine kadar çıktı. Bu seviye ise son bir ayın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti.

ÇİN 2020’DEN BERİ KAPILARINI İLK KEZ AÇTI

Çin ekonomisinden gelen olumlu haberler küresel piyasalarda risk iştahını kamçılayarak dolar dışı değerlere olan talebin artmasını desteledi. Pekin 3 yıl aranın ardından uluslararası uçuşlara yeniden başlanacağını bildirdi. Ayrıca ülkenin bu yıl içinde büyüme odaklı adımlar atacağını açıklaması piyasaların yönünü pozitife çevirdi.

YÜZDE 75 İHTİMALLE 25 BAZ PAUN ARTIRIM GELECEK

2023'ün ilk FED faiz toplantısı 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde yapılacak. ABD ekonomisinde esen olumlu hava Fed'in şahin para politikalarında yumuşamaya gidebileceği beklentisini güçlendirdi. Para piyasalarındaki fiyatlanmalarda Fed’în gelecek ay yüzde 75 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı öngörüldü.

GRAM 1400 TL’Yİ GÖREBİLİR

Öte yandan ünlü Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, Fed’in 25 baz puan faiz artış ihtimalini değerlendirerek gram altın için tahminini paylaştı. Tufaner “Bu durum ons altın fiyatı üzerindeki baskıları hafifleterek fiyatları yukarıya doğru hareketlendirebilir. Özellikle ons altın fiyatının 2060 Doların üzerine çıkması, altında bir ralli başlatabilir. 2023’de gram altının fiyatı 1400 TL’yi görebilir” dedi.

DOLAR, ONS ALTINI BASKILIYOR

Tufaner, “Dünyada enflasyon oranlarının yükselmeye başlamasıyla birlikte, başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankaları faiz artırımına gittiler. Şahin duruş neticesinde doların güçlenmesi, ons altının fiyatı üzerinde bir süredir baskı oluşturuyor. Bir yandan enflasyonu düşürmek isteyen FED, diğer taraftan bir resesyona yol açmamak için zor bir ikilemle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

“Kasım ayı verilerine bakıldığında, gerçekleşen enflasyonun beklenen enflasyondan daha düşük geldiği görüldü” diyen Tufaner, “Bu süreçte enflasyon kısmen de olsa kontrol altına alındığı için resesyon riski nedeniyle faiz oranlarının artma hızının azalması beklenebilir” açıklamasını yaptı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...