Tgrt Haber

Fed'in rotası değişiyor! Faizde daha az ‘şahin’ tutum beklentisi arttı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı- TGRT Haber
28 Ekim 2023 14:40 - Güncelleme : 28 Ekim 2023 14:51
Fed'in rotası değişiyor! Faizde daha az ‘şahin’ tutum beklentisi arttı
fed,fed faiz kararı,Fed faiz toplantısı,powell,jerome powell,

Gelecek hafta piyasaların odağında Fed'in Para Politikası Kurulu toplantısı bulunuyor. Uzun süredir enflasyon ile ilgili tutumlar ve sonrasında yaşanan savaş bir süredir Fed yetkililerini söylemlerinde bir 'şahin' bir 'güvercin' tutuma yöneltiyordu. ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri aşmasının ardından politika faizinin tahminlerden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutulacağı endişelerinin artmasıyla piyasalarda oynaklık sürüyor.

Orta Doğu krizi, petrol fiyatlarının artışıyla birlikte gelen yüksek enflasyon endişesi piyasalarda fiyatlamalarda etkisini sürdürüyor. Önümüzdeki hafta piyasaların odağında merkez bankaları kararları olacak. Küresel piyasalar da öncelikle Fed’in faiz kararı izlenecek.

FAİZ ENDİŞELERİ ARTTI

Fed'in "şahin" adımlarına rağmen ABD ekonomisinin güçlü kaldığını göstermesiyle bankanın politika faizini beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına yönelik endişeler arttı.

7 Ekim'de başlayan İsrail - Hamas savaşının devam etmesi piyasalarda risk algısını artırırken konuya ilişkin haber akışı da piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

BEKLENTİLER DAHA AZ ‘ŞAHİN’ YÖNÜNDE 

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, gelecek hafta çarşamba günü Fed'in para politikası kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak fiyatlamalarda bankanın 2024'e kadar faizi sabit bırakacağı yönündeki tahminlerin de güçlü kalmaya devam ettiğini vurguladı.

FAİZ KARAR METNİ KRİTİK İŞARETLER VERECEK

Karar sonrası açıklanacak toplantı metninde yer alan ifadelerin önemini vurgulayan analistler, toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Analistler, Fed'in para politikası kararlarını alırken göz önünde bulundurduğu en önemli veriler arasında olan tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdamı verilerinin de bankanın ileriki dönemlerde nasıl adımlar atacağına dair sinyaller verebileceğini dile getirdi.

FED'İN ENFLASYON GÖSTERGESİ BEKLENTİLERE PARALEL 

ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,9 büyüyerek, beklentileri aşarken 2021'in son çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini kaydetti.

Ülkede tüketim harcamaları eylülde yüzde 0,7 ile tahminlerin üzerinde artmasına karşın gelirler yüzde 0,3 ile öngörülerden az artış kaydetti.

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

FİTCH: PARASAL SIKILAŞTIRMA KREDİ BÜYÜMESİNDE BASKI OLUŞTURUYOR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, söz konusu verilere dair yaptığı açıklamada, güçlü tüketici harcamaları ve istihdam artışının ABD'nin ekonomik büyümesini desteklediğini, küresel tahvil getirilerinin de son aylarda önemli ölçüde yükseldiğini bildirdi.

Fitch'ten yapılan açıklamada, tahvil getirilerindeki artışın, merkez bankalarından politika faiz oranlarının zirvelere yaklaştığı yönündeki sinyallere ve uygulanan parasal sıkılaştırmanın artık kredi büyümesi üzerinde baskı oluşturduğuna dair açık kanıtlara rağmen gerçekleştiği vurgulandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı- TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...